• Enda sökande till lärartjänst i Björstorp kallades till läsövning 1902. Avsikten var att anställa vikarie om läsningen utföll till belåtenhet.

• Vägsyn förrättades 1902 bland annat på vägarna i Lönsholma, Hästhult, Porrarp och Hårsjö.

• Flera mål förkom vid Häradsrätten i Hässleholm 1907. Genomgående ärende gällde kreatur som tagit sig in på grannens betesmarker.

• Det var tämligen lugnt vid oktobermarknaden 1912. Endast en person transporterades till finkan.

• Kyrkostämman beslutade 1917 att anställa folkskollärare G Palm vid Snärshult skola. Till lärare vid Hårsjö skola antogs folkskollärarinnan Märta Persson från Trollenäs. Båda platserna har varit vakanta och tjänsterna har upprätthållits av småskollärarinnor.

• År 1917 var det utdelning av ransoneringskort för bröd i socknens skolor.

• Rak- och frisersalongerna hade öppet alla sökendagar klockan 8 på förmiddagen till klockan 7 på eftermiddagen.

• Priset för reparationer av herrsko steg 1922 till 6:50, damskor till 5 kronor.

• Pressbyrån fick 1942 tillstånd att hålla öppet alla dagar från klockan 06 till klockan 22.

HÅRSJö. I måndags anordnade Wittsjö Hembygdsförening för femte året i följd sång- och berättarafton i Hårsjö skola. Redan långt innan utsatt tid strömmade bybor och tillresta till och möttes av härlig stugvärme som Bengt Jönsson föredömligt fixat till. Totalt samlades ett 60-tal personer och inte många platser i den gamla skolsalen stod tomma.

En stor publik lyssnar till hembygdsföreningens sånggrupp.

Den första sång- och berättarkvällen hölls 2013 och var ursprungligen tänkt som en engångsföreteelse. Genom mycket hög trivselfaktor och stor publiktillströmning har därefter arrangemangen återkommit år efter år. Hårsjöborna är kända för att nästan mangrant ställa upp när något trevligt händer i byn. Varje år har hembygdsföreningens duktiga sånggrupp stått för den musikaliska underhållningen och Claes Ruderstam för berättandet.

Hembygdsföreningens sångare och musikanter framförde bland annat ett antal gamla skolsånger.

Efter välkomsthälsning inledde sånggruppen kvällen med sitt första sångpass som senare under kvällen följdes av ytterligare två. Totalt framfördes nio sånger, där temat och den röda tråden mycket välfunnet kretsade kring gamla skolsånger. Våra duktigare sångare och musikanter belönades med välförtjänta och kraftfulla applåder som även resulterade i ett traditionellt extranummer.

Thomas Manns pampiga begravning.
Den sextonde augusti 1955 begravdes Thomas Mann och kyrkklockorna inte bara i Kilchberg ,utan alla i Zûrich började ringa. Kanske den största författaren som någonsin funnits, med 27.000 boksidor bakom sig och Nobelpriset i litteratur 1929, skulle hedras.

Han lämnade Tyskland 1933 som oförsonlig motståndare till nazismen. Blev 1944 amerikansk medborgare.

Det märkliga med begravningen var den enorma blomsterprakten runt kyrkan och den svarta kistan. Blomsterhyllningen var av artonde graden, utöver den fanns inga storlekar uppåt.

Etapp 12 lördagen den 20/5. Resan till ”Morro Bay”.

Kartbild över färdvägen till ”Morro Bay”

Frukosten intogs idag på Mc Donalds, Troed vilade på rummet, köpte med lite frukost till honom. C:a 11:00 lämnade vi hotellet för färd mot ”Morro Bay” via ” Santa Cruz”. Vi körde längs med strandpromenaden ”Embarcadero” (där vi gått dagen innan), pir 39 – pir 1 där tullhuset ligger.

Bild av ”Tullhuset” i San Francisco

Fortsatte väg 280 ut ur San Francisco för vidare färd på Highway 1 mot ”Pacifica”. Det var en mycket vacker väg utmed kusten men tyvärr var det mycket dimma som kom in från havet.

Bild från Highway 1 där vi ser dimman på väg in från havet.

Vid ”Half Moon Bay” stod trafiken nästan stilla, det var lördag och mycket bilar och cyklister. Det var flera bad och fiskeplatser, folk som stod och sålde körsbär, persikor, avokados 5 st. 99 cent. Vi hade från början tänkt fortsätta Highway 1 till Los Angeles, men en del av vägen var stängd efter att en bro rasat tidigare, därför var resplanen delvis ändrad. Den täta trafiken och det dimmiga vädret gjorde att vi tog ut på väg 101 lite tidigare än vi tänkt. (Notis: När vi var framme i Los Angeles fick vi veta att ännu ett bergras hade inträffat på Highway 1, som stängt vägen dagen efter vi skulle åkt där.) Vi stannade i ”Santa Cruz” vid stranden (Nöjesplats) och åt hamburgare, kollade några attraktioner, sandstranden.

VITTSJÖ. Vid årsskiftet lämnar Anders Johansson rollen som fotbollstränare i Vittsjö tillsammans med Thomas Mårtensson och tar steget vidare i karriären.

Anders Johansson, nuvarande tränare för Vittsjö damallsvenska fotbollslag tar över rollen som Förbundskapten för flickor 18-19.

Anders har mer än 20 års erfarenhet som tränare bakom sig, varav 8 år i herrallsvenskan och lika många i damallsvenskan.

 

VITTSJÖ. Vittsjö- Bjärnum Teaterförening kommer att genomföra en Teaterresa till Malmö Opera den 20 januari 2018. Målet för resan är att se ”SPELMAN PÅ TAKET”. Musikalen som spelas under januari på Operan i Malmö är cirka tre timmar lång inklusive paus. Föreställningen börjar kl 18.00.

Teaterföreningen har 10 biljetter till försäljning. Är du intresserad så ring Anita på tel nr 0451/23 295.
Vi åker buss från Vittsjö. Pris biljett + buss 775:-kr.

Vittsjö Bjärnum Teaterförening, en del av Riksteatern.

GUMLÖSA. Ja, nu är man på plats igen, vart då? Jo i Gumlösa gamla skola och där träffas vi denna gång. Byns vävstuga är placerad där. Byggnaden som idag används som församlingshem men kan även hyras ut för bröllop, dopfest, studentfest osv.

Kvällens värd för denna vävträff heter Lena Karlsson och hon berättar lite om den hära byggnadens historia, dåtid och nutid. Ett trevligt inslag.

De vävstugor som är representerade visar och lägger fram sina alster för att vi andra kan få titta, känna och tycka till om färg, mönster och vävteknik, spännande är det i alla fall.

För mig är det nästan som julafton, det är stora förväntningar som infrias men också att nya ideér kommer till, skapar nya aha upplevelser. Ibland så måste man få en ny idé för att kunna utföra nåt bara så där, inte helt lätt men.

Under förra månaden besökte över 26 500 vår webbtidning. Vi vet att flera av dessa besök inte kom från Sverige. Det är därför en extra glädje för oss att till alla er, kanske med anknytning till bygden, som idag finns på "annan ort", men dagligen besöker vår webbtidning, genom vår mycket duktige fotograf Gert Svensson, få förmedla hur det ser ut i Göinge-bygden just nu. Håll tillgodo. / admin.

VITTSJÖ. Hösten har kommit till Vittsjö med en mycket vacker färgprakt och dimma.
Det är som ett sagolandskap vissa buskar är röda, stora träd som är gula, andra träd har ännu inte skiftat i färg.

Vid Gustav Adolf bron har det nog inte varit så kallt. Spindelnät med fina pärlor när solen lyser, det är ett nät som ingen kan göra om.

Vackra bokbackar med Pickelsjön som bakgrund. Det vittnar om att hösten verkligen är här.

Gå gärna ut på en promenad och njut av alla de vackra färger vi har just nu. Vi har ett vackert landskap med många sjöar, stora som små, där är fåglar, gräs o alla småkryp man kan se om vi studerar marken, där finns svampar av olika slag.