EMMALJUNGA. Från podiet i Emmaljunga Folkets hus finns porträtten av byggnadens tillkomst, Karl Andréasson och Per Albin Hansson. De samt alla besökarna vid Luciafesten gladdes nog över festen. För Emmaljunga GoIF, NTO och åter till idrottsföreningen var det 88:e året som det arrangerades luciafest. Årets ljusbärare var Carolina Gengård medan Alma Stugholm var lill Lucia.

Luciaföljet som gladde och underhöll i Emmaljunga Folkets hus.

Vid den första offentliga Luciafesten 1930 var det folkskollärare Arnold Fahlén som var organisatör. Träffen i den fyraåriga lokalen började med sång och avslutades med luciatablå med GoIF som arrangör. Under cirka 40 år det NTO i Emmaljunga som arrangerade festen. År 1957 var det Lucian i Emmaljunga NTO som också blev hela Skånes Lucia inom NTO. Verksamheten inom denna förening avstannade och då var det åter idrottsföreningen som tog över omkring 1980, eller något tidigare.

VITTSJÖ. Att besöka Stefan W Igelströms ateljé i dessa dagar är inte mycket till syn för ögat. För alla hans stora och små målningar hänger i Kulturhusets stora konsthall i Hässleholm fram till den 5 januari.
Här är det högt i tak och mycket ljus som rättfärdigar hans färgrika och fabelaktiga målerier.
En utställning väl värd att se!

I ateljén däremot kan vi koncentrera oss på det inre livet och bakgrunden till den 65-årige målaren från Dalarna. Hans kärlek och närhet till naturen är en viktig drivkraft i allt han gör. Inte bara i måleriet utan också i flugfiske, smyckekonst av horn, hans intresse för örter och allt vad naturen ger av rekreation och mental påfyllning.

Det mytologiska och vad naturen försöker att berätta för oss om framtiden, är viktiga signaler som vi ofta förbiser. Hans målningar kan påminna om den franske målaren Henri Rousseau (1844-1910), för de som känner hans berättande och naivistiska beskrivning av naturen och djuren i en fin förening.

 

 

 

 

VITTSJÖ. Att det var den 40:e konserten med Julens sånger i kyrkan förbigicks. Redan i början klargjorde körledare och konferencieren Mats Lunnergård att applåder fick endast förekomma efter order från honom. Dessutom var konserten uppdelad i tre akter. Vid en av akterna kom Lucia in med sina tärnor och stjärngossar och framförde sitt program.

Kyrkokören i rött underhöll med flera sånger vid högtiden.

Liksom vid andra större konserter skedde insläppet 30 minuter före utsatt tid. Sorlet i den fullsatta helgedomen avtog då Carl-Olof Danielsson tog till orda. Under psalmen Gå Sion, tågade medlemmarna i kyrkokören till sina utvalda platser under triumfbågen. Gästande sångsolist var Rune Svensson som sjöng Gör portarna höga. 

VITTSJÖ. Finländska Emmi Alanen, i Vittsjö GIK Hässleholm sedan 2016, har valt att förlänga sitt kontrakt även över nästa säsong. Emmi är en klok fotbollsspelare som sällan gör några misstag i sitt spel. Hon har en väldigt bra blick för spelet och har en fantastisk förmåga att styra tempot i matcherna.

26-åriga Emmi, ursprungligen från Lappajärvi i Österbotten, debuterade i Finlands damlandslag 2010 och har varit given i laget sedan dess.
Emmi säger: ”Trivs bra i Vittsjö. Känns rätt miljö för mig att fortsätta jobba med min utveckling, både som individ och spelare”.

 

 

EMMALJUNGA. Så har vi på en skogspromenad hittat tomtens egen gran i skogen i Emmaljunga.

Varje år, men på olika platser kan den dyka upp. I år var det ovanligt tidigt, men med tanke på snön som kommit, så passade det väldigt bra.

Men, inte en skymt av tomtefar själv!

Hoppas att han tar det lugnt fram till julafton!

 

 

 

 

 

BJÄRNUM. Passande nog föll nysnö inför Julskyltningen i Bjärnum. Detta bidrog säkert till att skapa extra julstämning under söndagen.

Marina Backe omgiven av spelemännen Tobbe & Mange

Marina Backe, arrangör, berättade att redan då Julskyltningen startade fanns många besökare på plats. Sen har det bara fortsatt, nya har kommit. Nu vid tretiden kommer säkert en hel del barnfamiljer som vill vara med vid dansen kring granen, fortsätter Marina. Jag är redan helnöjd med årets julskyltning, avslutar Marina Backe.

 

Dans kring granen 

 

Vid en rundvandring bland ”knallarna” bekräftas det Marina berättade. De flesta är helnöjda. Leif Thånell vid Lions ”åla- lotteri” berättar, -det har gått jättebra för oss. Vi har bara en ål och några paket rökt lax kvar o klockan är bara tre.

Klass 8 B hade nästan sålt slut sina varor på sitt bord. De trevliga killarna fortsatte dock at locka nya kunder. Vi skall försöka sälja allt, säger en av killarna.

FARSTORP. Ytterligare ett bokverk från Farstorp har kommit ut. Det är Lars Lindberg och Bertil ”Obon” Nilsson som ger ut Farstorpsbilder 5. Vid denna, senaste utgåvan har också Staffan Andersson medverkat. Dessutom kommer Lars Lindberg att ge ut ”Bjärnumsbilder Extra”. Denna skrift finns tillgänglig under julskyltningen i Bjärnum.

Staffan Andersson, Lars Lindberg och Bertil Nilsson som är upphovet till Farstorpsbilder 5.

Omslaget på Farstorpsbilder 5 pryds av en akvarell av Lars Lindberg. Detta konstverk har motiv från Nils Andersson Lindberg, Ubbarp. Denna gård är numera borta.
Farstorpsbilden 5 inleds med presentation med foto av tidigare kända eller mer kända boende i Farstorp. Ett par uppslag ägnas åt Farstorps egna operettsångare Sonja Stjernquist samt folkdansare. Skilda arbetsinsatser från folk i bygden har sin berättiga plats. Ture i Matberga ägnar sig åt svampplockning och en ”Moppebild” från 50 talet har sin plats. Ledningen för LRF och sparbanken presenteras från 1960 talet.
Dessutom kommer några anekdoter bland annat om suggan som själv vandrade till galten i nästa by. Efter förrättat uppdrag trippade hon glatt tillbaka till egna stian.

VITTSJÖ. I väntan på julen avnjöt SPF Seniorerna i Vittsjö julfest på Församlingshemmet, det är den nya hemvisten för föreningens möten.

 

Julgran, smyckade bord och ljus gjorde att alla de 40 gästerna kände sig välkomna. Långborden dignade av god mat, allt var lagat av medlemmar. Från ägg och sill till Ris a la Malta. Jättegott.

Traditionsenligt underhöll Marianne och Per Radby ackompanjerade  av Mats Lunnergård. Marianne med sin bakgrund från Stockholms Opera och Per som fått sin utbildning i Milano och har arbetat på Malmö Opera är suveräna. De gjorde sånger som ”JUL JUL strålande JUL, ”Julen är här” ,”O helga natt” och”Adams Julsång” verkligen rättvisa.