ELEVER FICK DELA PÅ 11 500 KRONOR

VITTSJÖ 11 500 kronor fick sju elever i Vittsjö skola dela på då det var utdelning av premier från Theodor Stephens fond.

VITTSJÖ 11 500 kronor fick sju elever i Vittsjö skola dela på då det var utdelning av premier från Theodor Stephens fond.

Theodor Stephens var född i Snärshult 1844 och avled i Kina 1923 där han också är begravd. Han efterlämnade en tämligen stor förmögenhet som åter elever i åk sex i Vittsjö skola fick del av.

Första gången premierna delades ut var 1924 då första premien var på 638:83, andra premien 511:06 och tredje premien 383:33. Teodor Stepens, född Cronqvist värdesatt räkning som främsta mål och därför delas det enligt testamentet ut tre premier i matematik, två premier i historia och två premier i geografi. Vissa år har, på grund av ränteläget delats ut upp till 2 000 kronor i första premien. På den tiden Vittsjö dåvarande kommun skötte fonden var det bra premier men sedan Vittsjö blev av med  handhavandet av fonden har premierna sjunkit dramatiskt. Genom permutation har premierna åter kommit upp i acceptabel nivå.

 

Dessa sju elever fick dela på 11 500 kronor ur Stephens fond.

 

Vid utdelningen i år var det först besök vid donatorn moders gravplats där blommor lades ned och efter provets genomförande var det samling i Sjöstugan. Provet hade sammanställts av Jan- Anders Johnsson. Premievinnare i matematik blev Niklas Truedsson, Sofia Gustavsson och Albin Björk. I historia: Alfons Andersson och Emma Lundgren samt i geografi: Erik Widell och William Olsson. Blommor överlämnades till Jan-Anders Johnsson för hans arbete med provet.
Socialförvaltningens kontrollanter var Ann Jönsson och Robin Gustavsson.

Top