EN MAGISK NATIONALDAG

VITTSJÖ I bästa Vittsjöanda firades Sveriges nationaldag på söndagen. Firandet inleddes med en marsch från gamla marknadsplatsen och fortsatte vid Gåsadammen.

VITTSJÖ I bästa Vittsjöanda firades Sveriges nationaldag på söndagen. Firandet inleddes med en marsch från gamla marknadsplatsen och fortsatte vid Gåsadammen.

 

På söndagen firade Vittsjöborna Sveriges nationaldag med pompa och ståt. Firandet skedde vid Gåsadammen i Vittsjö där musik varvades med högtidliga tal.
Vittsjöprofilen Claes Rudenstam inledde aftonen med ett tal om solidaritet, omtanke, kärlek och fred. Ett tal om svenskhet och de dansk-skånska rötterna.
- Vi ska vara tacksamma för det vi har. Människor i många andra länder lever inte i ett så tryggt och vackert land som Sverige, berättade han.
Han förklarade även innebörden av "positiv nationalism" och att man ska vara stolt över sitt hemland. Men även dela med sig av det goda till mindre lyckligt lottade.

 

MUSIK OCH TAL

Vittsjö Blockflöjtselever bjöd på glada toner i form av bland annat Björnen sover och Blinka lilla stjärna.
Efter elevernas spelning höll en annan, numera utflyttad, Vittsjöprofil Bo Sigeback tal.
Han berättade om när de första människorna kom och bosatte sig i Skåne. Han talade om vikten att hålla ihop, om snapphanarna.
- För mig är det viktigt att vi som bor tillsammans respekterar varandra för dem vi är, avslutade han sitt tal med som följdes av applåder.

 

FONDEN BYTTE NAMN

Kvällen fortskred med mer musik, uppvisning av Vittsjöelevers målningar och berättelser om skånska städer och "Kalle" präst höll andakt.
Tanken var att årets utdelning av Harry B Jönssons stiftelse skulle ske. Det blev dock ändrade planer.
- Harry B Jönssons stiftelse finns inte, berättade Claes Rudenstam och tog en kort paus.
- Den heter faktiskt Harry B Jönssons minnesfond men den finns heller inte längre, fortsatte han och drog till med ett leende.
- Det som tidigare var Harry B Jönssons minnesfond har bytt namn till stiftelsen Vittsjöfonden. Men vi kommer ändå att dela ut pengar, förklarade han.
De föreningar som vann vardera 5000 kronor och ett diplom var SPF i Verum samt Bjärnum-Vittsjö simsällskap.

 

AVSLUT OCH BILDKAVALKAD

Humöret var på topp bland alla som medverkade och hela tillställningen avslutades med att besökarna gemensamt sjöng "Du gamla du fria".
Nedan följer en bildkavalkad över kvällen:

 

Top