100-årig möbelfabrik öppnade portarna

Skriv ut
mattsonsmobler-1.jpg
Alla möbler är unika tack vare Stig-Arnes arbetssätt.

BJÄRNUM Mattsons möbelfabrik i Bjärnum fyller hundra år om två år. Under bodagarna höll man öppet för allmänheten så alla kunde komma in och få sin beskärda del av svensk möbelhistoria.

- Vi har ingen storproduktion längre utan fabriken är idag mer som en hobby för mig, berättar fabrikens ägare Stig-Arne Mattson.

 

Den gamla möbelfabriken byggdes 1911. Det innebär att det bara är 2 år kvar till 100-års jubileet. Men fabriken har inte alltid varit i familjen Mattsons ägor. Från början var fabriken en del av möbelföretaget Bjärnums möbler. Byggnaden kom i Stig-Arnes farfar Martin Mattsons ägo år 1937.

- Han var förman och jobbade i princip på två olika ställen då Bjärnums möbler bestod av två fabriker. Enklaste lösningen i slutändan var att min farfar köpte denna delen, förklarar Stig-Arne.

 

 

mattsonsmobler-2.jpg
Maskinerna har sedan länge slutat gå. Nuförtiden görs allt för hand av Stig-Arne.
Stig-Arne själv började jobba på företaget 1953. Så småningom tog han över efter sin far. Men på grund av den hårda konkurrensen lades serieproduktionen ned 2002. Idag har Stig-Arne fabriken som en hobby. Den som vill, kan specialbeställa möbel från fabriken. Men det kostar såklart lite extra. Allt görs med kärlek och ingen möbel blir den andre lik.

 

 

 

mattsonsmobler-3.jpg
Tiden i möbelfabriken har stått stilla. Att gå runt i lokalen är som att färdas i en tidsmaskin.
Stig-Arne har hjälp av Kerstin Wiik i tillverkandet av möbler. Kerstin står för de kreativa idéerna medan Stig-Arne har kunskaperna.

 

- När jag ser en bit trä så brukar jag tänka: "vad kan man göra med detta?", säger Kerstin medan hon visar ett bord som hon varit med och designat. Hon pekar på alla gamla maskiner som står i fabriken:

- I en modern fabrik så stoppar du praktiskt taget in en bit träd i ena änden och en färdig möbel kommer ut ur den andra. Här används maskinerna för olika moment.

 

Text: Andreas Göransson

Foto: Jonas Brauer

stuloff.com.ua
pharmacity.com.ua/
www.t-marka.ua
бросить курить киев
обеденный стол купить