Skriv ut
Träffar: 6362

VITTSJÖ. Det kanske inte alla känner till är att Vittsjön är ett av Sveriges bästa fiskevatten vad gäller stor karp. Thomas Nilsson hade i fjol lyckan att fånga en riktig bjässe, en fjällkarp som visade sig väga hela 14 060 gram.

En glad Thomas med sin fina fjällkarp

Monserfisken nominerads till Svenska karpklubben och nu vid klubbens årsmöte offentliggjordes resultaten. Thomas fjällkarp från Vittsjön blev utsedd till 2012 års ”Svenska Karp”. Grattis Thomas till storfångsten!

Thomas trodde knappt sina ögon då storkarpen väges

Samtidigt röstades årets konti-karp fram och det blev Mikael Sandströms majestätiska spegelkarp på 27 200g från Rainbow Lake.

På Svenska karpklubben beskriver man karpen enligt:
Karp (Cyprinus carpio), känns igen genom att den har 2 långa och 2 korta skäggtömmar i överkäken. Det finns faktiskt fyra huvudtyper av karp. Fjällkarpen är helt täckt av fjäll, läderkarpen saknar nästan helt fjäll, radkarpen har en rad med fjäll längs med ryggen och en längs med sidolinjen, och slutligen spegelkarpen har enstaka stora fjäll spridda över kroppen.
Karpens ursprungliga utbredningsområde sträcker sig i ett bälte från Manchuriet till Svartahavsfloderna. Den har länge varit en omtyckt matfisk och sportfisk, och har därför satts ut i många olika länder. Karpen kom till Sverige redan på 1560talet. Karpen som troligen kan bli upp mot 50 år gammal kan bli väldigt stor. Födan består av olika insekter, som fjädermygglarver, maskar, snäckor, musslor, vattenloppor, och små kräftdjur. Storlek och maxålder:
I Sverige bedrivs inget riktat yrkesfiske efter karp, utan endast sportfiske. Sportfisket efter karp i Europa har en lång historia. Det beskrevs ingående redan av Izaak Walton i ”The compleat angler” (1653).

I texten finns faktiskt även en Varning för karpen! ”Det är lätt att bli förtjust i karp, och det utvecklas lätt till en besatthet.”

доводчик дверной
поиск лекарств киев
www.t-marka.ua
лечение ожирения в киеве
t-marka.ua