MIDSOMMAR HAR FIRATS SEDAN URMINNES TIDER I VITTSJÖ

VITTSJÖ. Det officiella midsommarfirandet i Vittsjö tätort tog sannolikt sin början 1940 då församlingsprästen Hammar bjöd in till firande i prästgården. Efter anförande och fika samlades deltagarna vid Bäckabro för gemensam båtfärd till Getahålan där det blev lekar av skilda slag. Vid hemfärden över sjön samlades alla farkosterna i en ring och psalmerna Fäderna kyrka, samt Härlig är jorden ekade över sjöns krusningar.

Så här trevligt var det vid midsommarfirandet 2004.

Sannolikheten är mycket stor att det förr i tiden, så där för omkring mer än 100 år sedan var det midsommarfirande i kanske varje by. Vägskälen i anslutning till by eller byar var också samlingsplats, inte enbart på midsommarafton. Troligen förekom där någon form av midsommarfirande med eller utan musik. Det fanns ”hemmaspelmän” i nästan varje by och dessa utnyttjades säkerligen.

I Brunshult fanns två platser där det dansades och lektes, troligen med musik till lekarna. Nils Schubert hanterade sitt enradiga dragspel och sjung gärna med sin pipiga stämma. Han lär ha varit spelman i Trollehåla på norra sidan av vägen intill Englarps by mellan Brunshult och Englarp.

I Brunshult fanns också dans/lekplats vid Rundehåla ett par hundra meter norr om Snippet vid vägen Brunshult-Hästhult. Platsen är intill den väg som sträcker sig ner till grustaget där det också fanns ett kraftverk och kvarn som byggdes 1928 av Brunshulta Christen ( Berne Svenssons farfars far).

Vid skolan i Hårsjö ordnades det förr i tiden midsommarfirande av dåvarande ungdomsförening som bildades 1905.

Kanske var året 1942 då Kyrkliga Ungdomskretsen började anordna midsommarfirande i Getahålan. Då var det föredrag som följdes av lekar och aftonbön.

Midsommarfirandet i Getahålan 1954 var i blötaste laget men trots detta var det uppläsning, dans av folkdansarna och föredrag. Kvällen avslutades med ringlekar trots ihållande väta.

1955 var det barnens midsommarfirande vid Gåsadammen dit pensionärer var inbjudna och fröken Nilsson på Hemgården bjöd alla pensionärer på kaffe med tilltugg. På kvällen fortsatte ungdomens firande i Getahålan med kyrkliga ungdomskretsen som anordnare. Där var folkdansuppvisning och kvällen avslutades med aftonbön vid midnatt.

Året var 1963 då barnens midsommarfirande började vid Marknadsplatsen och på kvällen var det första gången midsommarfirande skedde vid Gåsadammen. Detta firande föregicks av festtåg från Trekanten med musiker i täten. Sedan dess har detta högsommarfirande varit förlagt till parken vid Gåsadammen med ett undantag då nederbörden hade bildat småsjöar på stora delar av planen. Firandet förlades då till Marknadsplatsen.

Numera är det GIK som tagit över arrangerandet efter Turistföreningen.

Du som känner till fler platser där det friades fester får gärna höra av dig till Ebbe: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 0451 22563.

Top