Alkekung

Alkekung (Alle alle) är den minsta fågeln i familjen alkor (Alcidae) och enda art i sitt släkte Alle. Den häckar i nordligaste holarktiska regionen och ses vintertid regelbundet utefter Sveriges västkust. Alkekung är den minsta fågeln i familjen alkor och enda art i sitt släkte Alle. Den häckar i nordligaste holarktiska regionen och ses vintertid regelbundet utefter Sveriges västkust.

Alkekung är en liten, kortnäbbad alkfågel som häckar t.ex. på Grönland Alkekungen är tydligt mindre än andra alkor med en totallängd på 19-21 cm (jämför till exempel lunnefågel, ca 33 cm och sillgrissla, 38-46 cm), vingspann på 34 till 38 cm och kroppsvikt på omkring 150-175 gram.

I sommardräkt är vuxna fåglar svarta på huvud, bröst, rygg, stjärt. Vingen är på ovansidan svart med vit bakre kant närmast kroppen, och med små vita markeringar. På undersidan är vingen gråaktig. Kroppens undersida är vit.

I vinterdräkt är även bröstet och huvudets sidor vita. Kroppen är ganska satt, i flykten tydligt spolformad, och huvudet proportionellt sett stort. Näbben är mycket kort och knubbig. Ögon och näbb är i alla dräkter svarta, dock har de flesta individer en liten men tydlig vit ögonfläck. Fötterna är grå med simhud. Könen är lika, men ungfåglarnas första vinterdräkt kan ofta vara brunaktig.

Alkekungen flyger något ostadigt, med mycket snabba vingslag och som alla alkor tätt över havsytan. Ligger ofta mycket lågt på vattnet med släpande vingar mellan dykningarna. Fågeln lever i mycket individrika kolonier på klippiga kuster vid öppet isfritt hav. Den bygger sitt bo i klippsprickor och under stora stenar. Den lägger oftast endast ett ägg som paret tillsammans ruvar i mellan 28 och 31 dygn. Föräldrarna tar sedan tillsammans hand om ungen som blir flygfärdig efter ytterligare 23 till 30 dygn. De sociala alkekungarna söker oftast föda flockvis och lämnar sina berg i enorma svärmar. Den huvudsakliga födan är små kräftdjur och plankton som fiskas nära land i jämförelse med större alkor Alkekungen har tidigare bland annat kallats alkeknot, sjökung och grönlandsduva

Fler bilder på min sida vigg5.se

Top