Årta (Anas querquedula)

Skriv ut

Årta (Anas querquedula) är en fågel inom familjen änder. I Sverige häckar den ganska sällsynt, men förekommer från Skåne och åtminstone upp till Gästrikland, och med ett ytterligare bestånd i Västerbottens och Norrbottens kustland. I Sverige uppskattas det finnas 600 par. Årtan är något större än en kricka med en längd på 37 till 41 centimeter och ett vingspann på 59 till 67 centimeter. Den väger mellan 290-480 gram.

Den har en förhållandevis lång näbb och en tydligare utstickande stjärt än exempelvis krickan vilket ger den en något låg och långsträckt profil när den simmar. Dess färgskala går i ljust grått och brunt. Den vuxne hanens huvud och hals är rödbruna med fin vit vattring. Bröstet är vattrat i mörkt beige med en rödaktig ton.

Kroppssidorna, buken och de övre vingtäckarna är ljust blågrå. Vingspegeln är grågrön och fågeln har kraftiga vita ögonbrynsstreck som möts långt bak i nacken Utanför häckningssäsongen uppträder årtan ofta socialt i mindre eller större flockar. Under flytten är flockar med flera hundra individer inte ovanliga och flockar med flera tusen individer är inte ovanliga i vinterkvarteren i Afrika och Asien.

Vårflytten inleds i februari och de anländer till sina häckningsområden parvis från mitten av mars till början av maj. Den häckar första gången vid ett års ålder och bildar nya par varje häckningssäsong. Under häckningen kan den vara mycket territoriella och håller sig med ett ganska stort revir som de försvarar häftigt mot artfränder. Det förekommer även häckningsområden med grupper av årtor. Årtan lägger en kull per säsong. Boet är en skålformig fördjupning i marken som fodras med gräs och dun, och boet placeras sällan mer än 150 meter från vatten, utan oftast inom 20 meter.

Honan lägger vanligtvis åtta till nio beige ägg, upp till elva förekommer, som hon ruvar i 21-23 dagar. Ungarna tas om hand av honan och blir flygfärdiga efter 35-40 dagar.

Den här vackra hanen är fotograferad på Trönninge ängar.

Fler bilder bilder på min hemsida vigg5.se Sjöfågel