Nu har strömstaren kommit till forsen vid Vittsjö kvarn

Strömstare (Cinclus cinclus) är en fågel i familjen strömstarar. Det är den enda tättingen i Europa som både kan simma o dyka . I Sverige häckar den i större delar av landet men med en högre koncentration i norra halvan av landet, medan den på vintern påträffas spridd över hela landet, ibland ända ute i kustbandet.

Strömstaren blir cirka 15–18 centimeter lång, med ett vingspann på 26–30 centimeter. Näbben är rak och starkt hoptryckt i sidled. Vingarna är korta och kupiga, stjärten kort med rak bakkant. Flykten är snabb och rak, utan bågar eller glid, och med mycket snabba vingslag

Strömstaren vistas ständigt vid vatten, företrädesvis strömmande vattendrag, och simmar och dyker mycket skickligt. I vattendraget kan strömstaren springa på bottnen i jakt på nattsländelarver och andra småkryp.

Strömstaren lägger fyra till sex rent vita ägg och ungarna tas om hand av båda föräldrarna. Arten har ett stort utbredningsområde och en stor population, men tros minska i antal, dock inte tillräckligt kraftigt för att den ska betraktas som hotad Strömstaren har kallats vattenstare. Strömstaren är Norges nationalfågel .

Fler bilder på min hemsida vigg5.se

Top