Skriv ut

Gråsiska (Acanthis flammea) är en siska som tillhör familjen finkar Det har kommit ett stort antal gråsiskor till fågelmataren här i Vittsjö, det är stora flockar som kommer.

Gråsiskan är i storlek och form som en hämpling men med en kluven stjärt De övre kroppsdelarna är grå- till vitaktiga med mörkare fläckar. Hjässa och panna är röda i olika stor utsträckning, hakan svart och vingarna har ljusa fjäderkanter. Den vuxne hanens bröst är om våren rosenrött men om vintern kan den vara helt vit på bröstet eller med mycket lite rödrosa ton på bröstet.

Honans bröst är gulgrått. Fågeln har en kort, triangelformad gul näbb, svart fjäderparti runt näbbroten och ett mycket tunt svart tygelstreck. Kroppslängden är ungefär 11,5–14 cm, har ett vingspann på 20–25 cm och väger ungefär 14 gram. Boet byggs ganska nära marken av honan, som sedan lägger 4-6 blåaktiga ägg med rödbruna fläckar. Honan ensam ruvar äggen i cirka 10–12 dagar. Under denna tid lämnar honan knappast boet, och matas av hannen. Efter att äggen kläckts blir ungarna flygfärdiga på cirka 12–13 dagar.

Gråsiskan häckar gärna i glesa kolonier. Gråsiskan har stor förmåga att klänga, till exempel i trädgrenar. Under vintern lever den framför allt av björkfrön. Bilderna är fotograferade i Vittsjö.

Se fler bilder på min hemsida vigg5.se