Visst är våren på gång i bygden….

VITTSJÖ. I Vittsjö är våren på gång. Hoppet finns, solen lyser, o det blir varmare, och en del blommor har redan börjat blomma.

Blåsippan eller ”blåviringen", finns i södra och mellersta Skandinavien och i södra Finland. Den växer på torr skogsmark, mest i lövskogar och i granblandskogar.

På dessa växtplatser visar sig inga blommor så tidigt på våren som blåsippan. Blåsippan är fridlyst i hela Sverige men på olika sätt. Man får inte plocka blåsippor i Hallands, Skåne, Stockholms, Västerbottens och delar av Västra Götalands län.

Tibast blommar på bar kvist men den är mycket giftig så förr kunde man använda den som gift i åtlar för att döda varg och räv, det sades att åtta bär kunde döda en varg.Däremot är vissa fåglar immuna och kan äta av bären.


Detta till trots användes växten inom folkmedicinen och fanns på alla apotek. Utvärtes användes den som omslag på svullnader och mot reumatism.
Invärtes användes den mot menssmärtor och trög mage (!)
Bären var ett bra mask- och kräkmedel och barken användes mot tandvärk, mask och skabb.

Rysk blåstjärna är en art i familjen Sparrisväxter. Den kan bli upp till två decimeter hög och blommar tidigt på våren med klarblå eller blåvioletta blommor med blå ståndarknapp.

Rysk blåstjärna kommer ursprungligen från södra Ryssland och Mellanöstern men odlas i många trädgårdar varifrån den har förvildats exempelvis till närliggande parker och vägkanter. Den kallas ofta för Scilla.

Lungört är ett släkte av strävbladiga växter. Växterna är fleråriga örter. Lungörter ingår i familjen strävbladiga växter. Flera arter odlas som prydnasväxter utomhus. 

Fler bilder på min hemsida vigg5.se Blommor

 

Top