Skriv ut

Hämpling (Linaria cannabina) är en fågel inom familjen finkar. Hämplingen är en liten och slank, ganska långstjärtad fink med kort grå näbb. Den mäter 12,5–14 centimeter, har ett vingspann på 21–26 centimeter och väger upp till 18 gram.

Den har kluven stjärt som är brunsvart med vita kanter, beigevit strupe med gråmelerad teckning och framryggen är brun. Vingpennorna är mörkt brunsvarta, och de vita ytterkanterna på handpennorna bildar en ljus fläck på den sammanslagna vingen, som även syns när fågeln flyger.


Hona

Hämplingen blir könsmogen efter ett år. Det skålformade boet byggs av honan, medan hanen övervakar, och placeras oftast lågt i en buske eller ett mindre träd. Den får två eller ibland tre kullar per år. Honan lägger i snitt 4-6 ljusblå ägg med mörkare fläckar. Äggen ruvas i 10–14 dagar, främst av honan. Hanen matar henne med uppstötta frön.


Hane

Ungarna tas om hand av båda föräldrarna och de blir flygfärdiga efter 11–17 dagar. Hämplingen uppträder nästan alltid i par. Den kan bli upp till nio år gammal. Fåglarna är fotograferade på Trönninge ängar

Se fler bilder på min hemsida vigg5.se