Skriv ut

Rostand (Tadorna ferruginea) är en fågel som tillhör familjen änder.


Rostanden är en ganska stor and som mäter 58–70 centimeter på längden, med ett vingspann på 110– 135 centimeter. Den är lätt igenkännlig och har orange-brun fjäderdräkt med ljusare huvudet. Vingarna är vita med svarta övre handtäckare och handpennor, och gröna armpennor. Den simmar bra och påminner mer om en gås än många andra änder, när den flyger. Könen är lika, men hanen har en svart ring längst ned på halsen under häckningssäsongen, och honan har ofta en vit fläck i ansiktet. Lätet är ett ljudligt vilt tutande.

Rostandens huvudsakliga häckningsområde sträcker sig från södra Europa genom Centralasien till sydöstra Kina.


Rostanden förekommer i öppna landskap och häckar i jordgångar, hål i träd eller skrevor långt bort från vatten. Den lägger sex till 16 gräddvita ägg, som ruvas i 30 dagar. Rostanden är vanligtvis revirhävdande under häckningen och lever vanligen i par eller små grupper och bildar sällan stora flockar. Under ruggning och övervintring kan dock stora flockar samlas på utvalda sjöar eller långsamma floder.

Fågeln har på svenska även kallats rödgul and, rödgul gravand.

Rostanden är fotograferad på Trönninge ängar.

Fler bilder på min hemsida vigg5.se