Skriv ut

VERUM. Vid en intervju som Kvällspostens Bengt Eriksson gjorde 2011 med lektorn, deckarförfattaren, godsägaresonen och akvarellmålaren Jean Bolinder (1935-2020), då bosatt i Bjärred, svarade intervjuoffret: Att skriva är nödvändigt för mig, lika livsnödvändigt som att äta och gå på toaletten. 

Jean Bolinder var enligt intervjuaren: … en knepig människa, kunde bli ilsken som få, och en mästerlig deckarförfattare, när han skrev som bäst. Hans hade erövrat fil. lic-examen i Lund och arbetade därefter som lektor i Lund. Han var en ovanligt kreativ och mångsysslande person med många strängar på lyran.

Bolinder sysslade med tiokamp i sin ungdom. En idol och senare vän till honom var den olympiske idrottsmannen Kjell Tånnander, vilken var folkskollärare i Jägersborgs skola i Verums församling åren 1949-1952. Se artikel på hemsidan Vittsjö/Bjärnum: http://www.vittsjobjarnum.nu/artiklar/historia/verum/7733-den-olympiske-laeraren-i-jaegersborgs-skola-1949-1952.html

En annan favorit med viss anknytning till Vittsjö - som Jean och jag ägnat intresse åt - var korpralen Tullberg vilken bedrev ett upprorsarbete mot adelsväldet på de skånska godsen. År 1969 skrev Jean Bolinder i tidskriften ALE artikeln: De tullbergska oroligheterna - Ett hundraårsminne. (18 sidor). Sommaren 1997 lät jag honom ta del av min egen artikel ”De tullbergska frälseprocesserna i Hårsjö 1861-1875 - om ett par bondeoffer i en göingeby under adelsväldets slutskede” som trycktes i Västra Göinge årsskrift det året. Jag skrev till honom: Här kommer lite sommarläsning om vår gemensamme bekanting Samuel Tullberg och hans verksamhet 1861-1875.

Den 6 augusti 1997 kom ett svarsmeddelande skrivet på baksidan av hans egenhändiga akvarell ”Regn, Nordkoster, 1994: Tack för den utmärkta artikeln om gamle vännen Tullberg. Jag läste den med glädje och skrev en recension till SkD. […] Som sagt TACK för en väldigt läsvärd artikel. Jean B.

Recensenten inleder sin text i SkD den 10 augusti 1997 med: När jag inledde mina licentiatstudier i historia fick jag ett tilltänkt avhandlingsämne om ett skånskt bondeuppror under 1860-talet, de s k Tullbergska oroligheterna. Godsägaresonen Bolinder fortsätter sedan med: Att som dessa herrar okuvligt kämpa mot de mäktiga finner jag vara att använda livet sällsynt väl. Det är bl a därför med stor glädje jag läser Mats Petterssons utmärkta essä.