Gränsmärket Skurehall i Emma- ljunga

Skurehall kan tydas vara stenen med en skåra (skure) enligt Svensk dragning, medan Danskarna gärna ville har gränsen lite mer norrut. Efter flera av gränskommitténs utredningar blev gränsen åter bestämd år 1658 men det ansågs inte så värdefullt att ha en exakt markering för gränsen då den drogs över obebodda trakter.

Först år 1745 uppmätte gränskommissionen den  exakta gränsen mellan Kristianstads län i Skåne och Kronobergs län i Småland. Då angavs följande beskrivning av det aktuella gränsmärket: Skure Hall ligger på kanten af en liten skogsbacke. Der stenen är mestadels flat håller han 5½ aln i bredden samt 1½ aln hög. Slutar åt wester mot bäcken och är på samma W.sidan beväxt.

Redan omkring år 1050 finns namnet Skurehall nämnt och då gjordes en ganska schematisk dragning av gränsen mellan nuvarande Skåne och Småland. Området kring gränsen betraktades som ödemark och ansågs mer eller mindre värdelös. Det var först år 1533 som Skurehall blev officiellt ett gränsmärke genom tingsförhandling i Vittsjö och gränsmärket fastställdes slutligt år 1554. Men fortfarande var det upp emot 15 tvistefall där gränsen kring Skurehall diskuterades.

I dag är gränsmärket Skurehall legaliserat och har blivit en träffpunkt i många sammanhang. De omtalade gränsvandringarna startade alltid vid Skurehall för vandring till Kalmar och sen skedde återstart för vandring mot Halland och Bohuslän. Den legendariske Harold Persson ansåg att den enda rätta platsen för dessa vandringars start var just Skurehall. Tidsperioden från start till mål vid dessa vandringar var 25 år men så utfördes också noggranna markeringar och anteckningar utmed vandringen.

Den smått historiska och officiella invigningen av gränsmärket Skurehall skedde i oktober månad 1999. På initiativ av Emmaljunga byalag samlades cirka 70 personer till invigningen där Anders Ödman invigningstalade, assisterad av Eskil Persson. Förtäringen vid högtiden var givetvis ärtsoppa!

Dessutom har byalaget markerat platsen med en överskådlig informationstavla med årtal och beskrivning över de händelser som är förknippade med Skurehall där fem byar möts vid den gamla riksgränsen, numera landskapsgräns.

För att komma till Skurehall finns en skogsbilväg från Hultahusvägen i Emmaljunga. Följ denna väg cirka 1400 meter så finns där en skylt på vänster sida utvisande Skurehall. Du fortsätter fotledes cirka 300 meter och det första som uppmärksammas är informationstavlan. Lycka till med besök på den historiska platsen.


Den instruktiva informationstavlan vid gränsstenen Skurehall.
skurehall1.jpg
Denna skåra/spricka har troligen gett upphovet till namnet Skure (Skåre) hall. skurehall2.jpg

Den oansenliga gränsstenen i hela sin längd som varit omtvistad i flera hundra år.

skurehall4.jpg

Här har besökaren placerat sig över skåran med en fot i Småland och en fot i Skåne.

skurehall3.jpg










.

Top