Jubileumsskrift från Bjärnums museum

BJÄRNUM. Bjärnums museum gav under 2012 ut en jubileumsskrift. Det fanns flera skäl till denna jubileumsskrift:
1.    Det är ca 150 år sedan som det första föremålet hittades. Det var en dolk av flinta som kom fram då John Åkesson Peto plöjde sin åker i Slättaröd. Tack vare sonen till John Åkesson Peto, Atto Peto, kom denna dolk att bilda det första föremålet i vårt nu mycket stora museum.
2.    Det är 60 år sedan som Bjärnums Fornminnesförening bildades. Dess förste ordförande var sonen till Atto Peto, handlaren Åke Peto, som också var den drivande kraften ända fram till sin död 1973.
3.    Det tredje skälet till skriftens framtagning är att vi har önskat uppdatera informationen om vårt museum, eftersom det de senaste åren har varit en mycket kraftig utveckling av verksamheten.
Vi förvaltar nu ca 250 000 föremål, ca 130 000 fotografier och ca 1 miljon dokument.
Museet besöks årligen av ca 10 000 personer och vi har ca 800 medlemmar. Våra föremål finns i flera olika byggnader, men merparten av föremålen finns i vår huvudbyggnad.

Ett av de senaste föremålen som vi har är en ånglokomobil som vi inköpte 2010 och som vi nu har gjort en fullständig restaurering av. Det var en omfattande renovering som tog två år i anspråk. Ånglokomobilen har tidigare använts på Perssons & Söners Möbelfabrik i Bjärnum. För renoveringen fick vi anslag från Riksantikvarieämbetet med 50 000 kr. Vi rustade upp denna ånglokomobil eftersom det var ett intressant projekt då det gäller att dokumentera Bjärnums storhetstid som möbelproducent.
Jubileumsskriften kan köpas på museet för 30 kr.

Top