JULFIRANDE FÖRR I TIDEN

 

VITTSJÖ. Hur var julfirandet på pensionaten i Vittsjö för 60-70 år sedan? Det har berättats av minnesgoda personer hur firandet gestaltade sig. Ingenting är sig likt i dag om jämförelse sker. De drygt dussinet pensionaten hade då några hektiska dagar med massor av gäster.

Den av personalen som hade det mesta jäktigt var nog vaktmästarna på pensionaten. Då kom flera persontåg till järnvägsstationen varje dag och varje resenär som skulle gästa något pensionat hade en eller flera välfyllda väskor. Allt detta skulle lastas på pensionatet cyklar som var försedda med kraftiga pakethållare fram och bak. Ofta var det otänkbart för vaktmästaren att cykla med sådan tung och värdefull last som ofta skymde sikten. Det blev att ha cykeln som stöd vid transporten till pensionatet. Vid framkomsten skulle alla väskorna in på respektive rum, i sämsta fall upp till tredje våningen.
När detta var undanstökat blev det nästa tur till järnvägsstationen för att med vänlighet och ett litet extra smil välkomna till kulturorten då nästa tåglägenhet nalkades. I extrema fall kunde det vara ett hundra gäster som kom med ett tåg, de flesta med mål till pensionat. Det kom även en del resenärer som skulle fira julhelgen hos släkt eller vänner. Även om det var många kommande gäster var det inget emot antalet resenärer som när helgen var till ända, skulle hem till den trista vardagen. Vid kvällstågens ankomst kunde var vara så många resenärer att det var packat med folk även framför stationshuset.

JULAFTON PÅ PENSIONATET
Som regel på pensionaten var det ”lugnet före stormen” på Julafton. Gästerna skulle göra sig hemmastadda och plocka upp alla persedlar från de välfyllda väskorna. Fram mot kvällningen var det en försmak av julbordet med alla de traditionella rätterna som tillhör julbordet. Senare blev det lutfisk och julgröt. Alla barnen fick sin julklapp och även de äldre kunde komma i åtnjutande av pensionatets generositet. Givetvis blev det dans och lekar kring granen.

JULDAGEN MED OTTA
Det var en oskriven sed att nästan alla pensionatens gäster skulle vallfärda till julottan i kyrkan. Lekar och andra muntrationer var under lång tid förbjudna på pensionaten under Juldagen. Juldagen skulle firas i stillhet. Det kunde dock förekomma underhållning av ”hög klass”.

ANNANDAGEN MED SMOKING
Denna dag spelades och dansades nästan hela dagen med uppehåll för den lekamliga utspisningen från det dignande julbordet med alla dess läckerheter. Denna dag var förlustelsernas dag! Klädseln var elegant då långklänning och smoking packats upp från väskorna. Det var faktiskt enbart de större pensionaten som ordnades denna fest medan de mindre pensionaten höll sig mer till det vardagliga livet med mer vardaglig klädsel.
Då julhelgen var slut var det många som återvände hem men nya gäster kom för att fira både Nyårs- och Trettondagshelgen på pensionatet. Det var ständigt fullbelagt på pensionaten och det förekom att pensionaten hyrde in sovplatser i villorna kring pensionatet.

Så var det på den ”gamla goda tiden” när människor gav sig tid till några dagars avkoppling som kanske inte var så vilsam? Pensionatslivet tillhör gången tid men numera stannar tågen åter i Vittsjö! Sannolikt kommer det nu inte så många tågresenärer för att fira julhelgen på pensionat!

Top