Svaluko

VITTSJÖ. Den 23/9 – 1963 började jag på Svaluko, Industrigatan 2 i Vittsjö, ett företag som ägdes av Kull & Hallberg,Halmstad.

Kontorspersonalen vid AB SVALUKO. Vittsjö julen 1966. Stående från vänster Egon Persson, Kurt Haraldsson, Lars Melin, Jan Mattson, Göte Pettersson, Stig Söderblom, Harr Elg VD, Tommy Mattson, Roland Sjöbeck, Jan Malmberg, Ingvar Nilsson. Sittande May Ohlsson och Ingrid Gustavsson.

Svaluko tillverkade dörr och fönster-partier med en stomme av hopsvetsade fyrkantrör mestadels 40 x 40mm och 60 x 40mm, som sedan ”kläddes” med profiler av aluminium, koppar, mässing eller rostfritt.

Bland de största ”byggen” som vi levererade dörrpartier till kan nämnas: Kärnsjukhuset i Skövde, Huddinge Sjukhus, Ramdalshöjden i Oxelösund. Platschef till en början var Herbert Jurich men som efter en tid startade Alufa i Strömsnäsbruk och efter honom kom då Harry Elg som platschef. Verkmästare var Kurt Karlsson, på ritkontoret fanns vid olika tillfällen Sten Haraldsson, Bertil Johansson, Kurt Haraldsson, Roland Sjöbäck och Jan Malmberg. För inköp Göran Edfors och för offertavd Egon Persson. För utemonteringen svarade först Ragnar Bengtsson och sedan Stig Söderblom. Själv började jag i produktionen men efter ett tag blev jag erbjuden att på kontorssidan fungera som arbetsberedare.

En kväll i veckan mellan den 13/9-1966 och 22/11-1966 gick Kurt Karlsson och jag en Produktionsteknisk Grundkurs på Tekniska läroverket i Malmö. I samband härmed gick en man med efternamn Wendel, under en längre tid omkring på företaget och gjorde tidsstudier och flödes-scheman m.m. i rationaliserings-syfte. Svaluko lades ner den 15/10 – 1967.

Härefter försöker jag komma ihåg så många som möjligt som också jobbat på Svaluko: På kontoret i övrigt: Maj Olsson, Ingrid Gustavsson, Ingvar Nilsson, Tommy Mattsson, Lars Melin o ch Stig Pettersson
I svetsavd.: Karl Johnsson (KalleSme) och Nils Andersson. I pckningen Erland Jönsson och i förrådet Bertil Holm. I slipavd. Sven Andreasson och Sven-Inge Bernsheim. I produktionen i övrigt: Sune Nilsson, Bertil Bengtsson, Paavo Persson, Sten-Åke Malmberg, Kurt Johnsson, Karl Johansson (”Lille-Kal”), Nils-Olof Olsson, Mårten Andersson, Carl-Rudolf Larsson, John Antonius Petrus van der Putten, Nils-Bertil Karlsson, Erik Henrixon, Olavi Petäjä.
Det kan nog vara att jag efter så lång tid, glömt någon eller något, men i stora drag stämmer nog det mesta.
Tilläggas kan att när Svaluko lades ner, så startade jag tillsammans med Kurt Karlsson och Sune Nilsson en firma som hette Stål & Aluminiudörrar, varvid vi övertog en del arbetsorder och material, men detta är en annan historia.

Top