VITTSJÖ FÖRSAMLING ÄR RIK PÅ FONDER

VITTSJÖ. Vittsjö församling är synnerligen rikt begåvad på fonder och testamente av olika slag. Någon jämförelse har inte skett beträffande andra församlingars fonder men oavsett detta förhållande blir det en redogörelse från de fonder som finns eller har funnits i församlingen. Det kan finnas fler fonder än de nedan uppgivna och meddela i så fall vad som saknas till vittsjobjarnum.nu. Några fonder och testamente har förbrukats eller utgått.

STEPHENS FOND
Kanske en av de äldre fonderna i Vittsjö kan vara Stephens fond som bildades 1924, ”Theodor Stephens fond”. Donatorn var född i Vittsjö och flyttade i unga år till England.

Donatorn Theodor Stephens.

Med sina kunskaper avancerade han och blev Brittisk konsul i Kina. Han avled 1923 och en del av hans stora förmögenhet testamenterades till duktiga elever i församlingen. Årligen har premier delats ut till sju elever i Vittsjö skolor. Permutation är genomförd. (Liknande fond finns i Verum församling)

ORETORPSSTIFTELSENS FOND
Denna fond grundades 1866 och förvaltas av kyrkorådet. Räntan på behållningen skall genom församlingsprästens försorg delas ut till de ungdomar som erhåller konfirmandundervisning. En del av räntan skall också användas till inköp av bland annat biblar till ungdomarna. Denna fond är troligen utgången?

NILS OCH MARIA HÅKANSSONS FOND
Denna tillkom 1927 och förvaltas av kyrkorådet. Avkastningen av denna fond skall i första hand användas till vård av Håkanssons gravplatser. I andra hand skall resten av avkastningen användas till prydnader av kyrkogårdarna.
Därutöver skänktes en brudkrona i silver till Vittsjö kyrka. Denna brukades första gången vid Maria och Nils Svante Håkanssons guldbröllop 1913. År 1927 skänktes brudkronan till församlingen.

JACOB LINDHES DONATION
År 1953 donerade Jacob Lindhe en mindre summa som skulle användas till kyrkokörens verksamhet. Kapitalet uppgår till drygt 2 000 kronor. Sannolikt utgången?

PER RAGNAR ANDERSSONS FOND
Denna fond på 21 000 kronor tillkom 1971 och förvaltas av kyrkorådet. Avkastningen skall användas till uppmuntran till de på Skansenhemmet boende. Beloppet är i dag 11 000 kronor. En del av medlen används för trådöverföring av kyrkans gudstjänster till Skansenhemmet. Dessutom ordnas en viss underhållning till gästerna på Skansenhemmet.

SOFIA HÅKANSSONS DONATION
År 1970 avsattes 15 000 kronor till vård av donatorns och släktingars gravvårdar under minst 75 år framåt. Återstoden av räntan skulle användas till det behov kyrkorådet ansåg. Medlen i denna fond var förbrukade år 2013.

ELLEN OCH STURE ANDERSSONS FOND.
Fonden tillkom 1973 med ett belopp av 90 000 kronor och skulle fördelas till behövande inom församlingen. Varje år delas ut omkring 6 000 kronor till behövande inom församlingen.

ANTON ANDERSSONS FOND

Anton Andersson var född under fattiga förhållanden i Mörkhult. Hemmet var så fattigt att Anton Andersson fick konfirmeras i trätofflor. Han flyttade snart till Helsingborg där han startade sillrökeri och slakteri. Han förutsåg framtiden för Helsingborg och köpte stora områden som sedan styckades till villatomter.

Anton Andersson

Han avled 1923 och i testamentet meddelades att gården i Stora Frösboholma erhöll Vittsjö kommun. Avkastningen från gården skulle benämnas ”Anton Anderssons stiftelse för aktningsvärda ålderstigna inom Vittsjö kommun”. Den andra fonden benämns ”Anton Anderssons fond för beklädnad av fattiga barn inom Vittsjö kommun”.

Gravplatsen intill kyrkan sköts och underhålls av kyrkorådet.

TEKLA JÖNSSONS FOND

Kantorn i Vittsjö, Tekla Jönsson (1917- 1958) donerade 1985 ett belopp till musikaliska barns utbildning. Bland annat har Diskantkören kommit åtnjutande av fondens avkastning. Fonden har troligen upphört?

ANNA OCH EMIL JOHANSSONS FOND
Kyrkorådet beslutar om användningen av räntan och har beslutat att tillfalla kollekten till Svenska kyrkans mission på Trettondag Jul. Kapitalet är omkring 11 000 kronor.

VITTSJÖ FÖRSAMLINGS DIAKONIFOND
Fondens ursprung var avsedd för avlöning till en sjuksköterska i församlingen och tillkom 1914. Samma år donerade kontraktsprosten P Wollin 500 kronor till församlingen. Kyrkostämman beslutade att denna donation sammanslås med Luthers Minne vars ränta var avsedd att avlöna en sjuksköterska. Räntan på behållningen, drygt 30 000 kronor överförs till Blomsterfonden. Diakonifonden har sannolikt upphört?

LUTHERS MINNE
Okänt om denna donation eller stiftelse. Bildades troligen i början av 1900-talet?

BETTY OCH CARL ANDERSSONS DONATION
Betty och Carl Andersson i Gundrastorp donerade 1964, 5 000 kronor till kyrkliga söndagsskolan samt 5 000 kronor till kyrkliga ungdomskretsen. Räntan skulle tillfalla de båda ungdomsorganisationerna. Denna fond har upphört?

OLOF BENGTSSONS TESTAMENTE
Olof Bengtsson, Bjärnum testamenterade år 1967 1 000 kronor att tillfalla Blomsterfonden samt hedra han moders, Johanna Persdotters minne. Denna fond har upphört.

MAKARNA SCHUBERTS DONATION
Makarna Märta och Nils Schubert i Brunshult donerade 10 000 kronor till instrument för ungdomsmusikkår. Denna musikkår bildades men upphörde ganska snabbt. Musikinstrumenten lär ha överlåtits till kommunala musikskolan.

ANNA PETTERSSONS TESTAMENTE
År 1955 testamenterade Anna Pettersson, Emmaljunga 780 kronor till Emmaljunga kyrkliga söndagsskola. Gåvorna har upphört.

CHARLES LUNDBOMS STIFTELSE
Pensionatsägare Charles Lundbom testamenterade 1960 att pensionat Sjövik skulle drivas vidare eller säljas om detta var mest fördelaktigt. Kyrkorådet skulle utse förvaltare med ett årligt arvode på 500 kronor. Kapitalet uppgår till drygt 100 000 kronor och räntan delas ut till manliga eller kvinnliga församlingsbor som kyrkorådet finner påkallat. Utdelningen skall ske veckan före påskhelgen till personer som fyllt 65 år.

BLOMSTERFONDEN
Exakt när Blomsterfonden bildades är oklart men den har fungerat i tämligen många år. Tillskott till fonden kommer bland annat vid begravningar där anges att pengar kan ges till fonden i stället för blommor. Årligen delas det ut julblommor till många äldre och ensamstående personer samt till sjukhem.

FÖRSKÖNINGSFONDEN.
Vittsjö försköningsfond bildades 1972. Fonden var en tid ägare till en fastighet som såldes till kommunen. Fonden har utfört flera utsmyckningar i samhället, bland annat informationstavlor vid infarterna samt angivande av sevärdheter. Fonden har bland annat bekostat uppsättningen av elektrisk belysning vid Gåsadammen samt till Sjöstugan. Scoutkåren fick en tid årligt anslag att hålla rent på gator med omgivningar.

VITTSJÖFONDEN
Harry B Jönssons minnesfond bildades 1988 men ändrade namn till Vittsjöfonden 2010 på grund av skattetekniska skäl.

Harry B Jönsson var en mäkta förmögen skohandlare.

Årligen delas ut tämligen stora belopp till olika föreningar inom verksamhetsområdet. Behållning av bankmedel och aktier uppgår till cirka en miljon kronor. Utdelning till föreningar har i något fall uppgått till cirka 30 000 kronor, beroende på ränteläget.

SCOUTFONDEN

Scoutfonden består av belopp som kom in då scoutkåren sålde sin fastighet till Vittsjö skytteförening. Grundbeloppet i fonden var 50 000 kronor. Varje år delas ut 5 000 till föreningar med verksamhet i Emmaljunga, Verum och Vittsjö. Lions Club förvaltar fonden.

KLOCKFONDEN
Husägare Johannes Nilsson testamenterade ett belopp att användas för inköp av den andra kyrkklockan till kyrkan. Teckning av kontanter förekom inför köpet av kyrkklocka då testamentsmedel inte räckte. Den nya klockan, Lillklockan invigdes första Advent 1922.

WITTESJÖS FOND
Premie har 2009 tilldelats spjutkastare i GIK.

Top