DET HÄNDE 1915 del 4

VITTSJÖ. Under fjärde kvartalet år 1915 kan noteras att:
Kronolänsman L. W. Wolf utfärdade kungörelse om vägsyn. Det var väghållarens (boende vid vägen) skyldighet att laga samt underhålla en viss vägsträcka, till exempel från Oretorp till Fagerhults sockengräns.
25 kronor i belöning erhöll den som kunde bevisa att jakt förkommit på förbjuden mark i Stora Frösboholma och Hjortholmen.
Manufakturaffärerna Danielssons och Trobecks annonserade att de hade det mesta till salu inom sitt sortiment.
Diverse redskap samt smidesverktyg såldes på auktion efter Nils Nilsson i Hästhult (Krösnasmén).
Kyrkväktare Bengt Jönsson avtackades i kyrkan för 45 års arbete som dödgrävare och dessutom hade han varit kyrkväktare de senaste 25 åren. Vid högtidliga avtackningen fick han en vilstol samt 105 kronor i kontanter. Vid högtidliga avtackningen var han 86 år gammal. I arbetsuppgifterna ingick grävning av grav och för detta arbete hade en ersättning på en krona! (Kanske var det han som yttrade: Dör ingen snart så svälter jag ihjäl!)
Trobecks manufaktur höll stängt i tre dagar på grund av flyttning av affären till nybyggda Vinercondis, Hässleholmsvägen 5.
Hultatorp ungdomsförening höll gåvoauktion till förmån för föreningens bibliotek.
Två ridande poliser från Klippan var instämda till tinget för de slagit två berusade personer i ansikten med ridpiska. Dessutom var de två personerna instämda för fylleri. Poliserna dömdes till 300 kronor i böter för oförstånd i tjänsten. Allmänheten uppskattade att poliserna ingrepp mot de berusade och samlade in en summa pengar som vida överskred bötesbeloppet.
Den nyinrättade mellanskolan skulle för fem år framåt inhyras i missionshuset.
Julottan i kyrkan firades på Juldagen klockan 7. Detta år hölls Julottan i Bjärnum klockan 10. Tiderna skiftade vart annat år.
Skolrådet anställde tre lärare. I Snärshult blev det Anna Bengtsson, i mellanskolan i Vittsjö antogs Ethel Hildur Bomark från Stockholm och till skolan i Hårsjö antogs Maria Westergren.
Vid 1915 års slut var befolkningens antal 2 234.

 

Top