Flera museer i Vittsjö

Skriv ut

I museet vid Verumsvägen finns nära 5000 olika föremål från bygden allt ifrån skrifter till mindre handredskap. Kyrkans museum är av tämligen ungt datum, då det invigdes 1985 samtidigt som det var första gången en kvinnlig präst, Ann-Charlotte Hansson förrättade gudstjänsten. Det var på initiativ av hembygdsföreningen som, trots motstånd,hembygdsföreningen lyckades få löfte att inreda ett museum ovanför orgelläktaren. Det största problemet sedan golvet var lagt var att få fram den gamla likvagnen som stått nära på utomhus i flera år efter sista användningen 1958.likvagn.jpg
Likvagnen inköptes år 1900 för 325 kronor inklusive medar och skaklar. Den gamla likvagnen förflyttades på mindre trafiksäkert och oetiskt sätt från Lehultsvägen till kyrkan! För att få upp vagnen på tredje våningen i kyrkan fick demontering ske i nästan minsta detalj. På plats monterades alla detaljer och likvagnen är nu helt intakt. Utöver likvagnen finna givetvis prestaverna och en naturtrogen kusk med hög hatt. Vid inventering på kyrkans vind ovanför koret fanns en del intressanta saker. Bland annat återbördades den gamla ljuskronan till kyrkorummet under julhelgen. Denna ljuskrona var i bruk till 1872 då den ersattes av en mässingskrona. I museet visas också munk- och nunnetegel samt en mullspade från 1781. Denna mullspade användes på den tiden då hela begravningsakten var på kyrkogården. I en hörna av musset finns det gamla trampverket i funktionsdugligt skick för ringning i kyrkklockorna. Trampverket användes för manuell ringning till 1955 då elektrisk ringning installerades.
brandspruta-1912.jpgDen gamla brandsprutan (kyrksprutan) inköpt 1912 kostade 718 kronor. Den finns bevarade på brandmuseum.

I brandstationen har även hembygdsföreningen medverkat till att äldre brandattiraljer bevarats och samlats på en plats. Den gamla arrestlokalen (finkan) har flyttats till övre våningen för att ge bandmännen ett samlings-rum. Brandstationen är tämligen säregen i sitt slag då det finns så kallat slangtorn. Där finns också den första hästdragna brandvagnen från 1912 samt en handdriven tyfonen från 1913. Dessutom finns många föremål som numera inte används i räddningsuppdrag. Tack vare insatser från hembygdsföreningen och många frivilliga insatser finns gamla bruksföremål och äldre saker bevarade.