FLERHUNDRAÅRIG LJUSKRONA LYSTE UPP

VITTSJÖ. I 125 år låg den gamla ljuskronan i mörker och kyla på kyrkans vind ovanför koret i Vittsjö kyrka. År 1987 lyste den åter upp den gamla helgedomen sedan den renoverats och blivit ”påklädd”. Sannolikt tillverkades ljuskronan någon gång på 1500-talet. Under Julbönen i år fanns ljuskronan åter på plats.


Den gamla och antika ljuskronan finns under julhelgen på plats i Vittsjö kyrka.

Sannolikheten är stor att den första platsen som ljuskronan hängde på måste vara intill altaret eller på den plats där triumfbågen nu finns. Kanske flyttade ljuskronan till den plats där den stora mässingskronan nu finns då tillbyggnad av kyrkan skedde.

År 1862 skänktes den till kyrkan till minne av 250-årsdagen efter slaget i Vittsjö 1612. Troligen togs den då ner med sina 16 ljus och transporterades upp på utrymmet ovanför koret. Där fick den ligga orörd i 125 år innan den åter kom i dagen för att sprida ljus och fägring i juletid. Sedan dess har den gamla kronan funnits på plats under triumfbågen varje år några få juldagar.
Den gamla kronan som är i det närmaste 500 år gammal är tillverkad av ganska kraftiga ståltrådar och försedd med 16 ljushållare för lika många ljus. Ljushållarna finns i två ringar i osymmetrisk ordning. Den nedre och yttre ringen har tio ljushållare och den övre och mindre ringen har sex ljushållare.
Sedan ljuskronan kommit fram i ljuset var det ett ganska omfattade arbete med att få bort det gamla papper. Med tiden hade det mer eller mindre ”smällt” samman med ståltrådarna och var omöjligt att ens bränna bort. Alla stålarmarna fick skrapas rena och sedan vidtog ett omfattande arbete.
Ett antal intresserade kvinnor och ett fåtal män hjälptes åt i många timmar att klippa till kräppapper i lagom bredd och sedan skulle tusentals jack klippas till för att ge den rätta fägringen över de nakna stålarmarna.
Helgedomen i Vittsjö har en 500-årig klenod värd att vårda och värna om.

Top