Skriv ut

Prov utan värde.
Detta hände på 1980 talet , jag var lantbrevbärare i Alingsås. Till Postverket kom en förfrågan från Tyska Siemens om ett samarbete om en eventuellt datautrustning till samtliga bilar inom lantbrevbäringen. Vi var då cirka 3500 som använde bil. Det skulle bli en test under ett år och testas i alla väderstreck inom det långsträckta Sverige.

Jag blev en försökskanin och min bil utrustades med dator, den kopplades till bilbatteriet via cigarettändaren , men hade även batteridrift. Detta för att kunna nå de handikappade och sängliggande som man måste gå in till. En viss utbildning följde, om jag inte minns fel så skedde den på Stenungsbaden alldeles vid Stenungsund.


Stenungsbaden  (idag Stenungsbaden Yacht Club)

Om det föll väl ut skulle redovisningen i stort sett vara klar när man kom till postkontoret. Men som jag blev lite av en “Guru”, blev jag kallad att åka till Norrland för introduktion och test. Hakkasbyn var ansedd som en kall ort och blev därför testplats i norr. Följden blev det att en relativt tung paket och jag åkte flyg, som via Bromma och Kallax tog oss till Malmberget. Hotell var redan bokat, likaledes bil, men det blev en natt på hotell, detta efter att jag utanför programmet åkt upp på Dundret för en nyfiken koll. Tidig frukost och iväg till
”Hakkas”, de var givetvis förberedda.


Vy över Hakkasbyn

Herr och fru Hurtig mötte upp och de var båda intresserade, mannen körde lantbrevbärarbilen, en Mercedes, hon var i viss mån vikarie. Jag skulle bara åka med en dag och det tackar jag än idag för, med snövallar på ett par meter körde vi som i en kanal, man kunde inte köra av vägen. Största risken var renar som kunde störta ner på vägen.


Norrländsk vinterväg

Med en fart på ibland uppåt 150 km i timmen, for vi runt på hans slinga som var över 20 mil. Vid ett stopp var det nästan fyra mil till nästa postlåda. Men han klarade allt elegant och de fick nu en månad på sig att testa kylans inverkan. Själv återvände jag till Alingsås och mitt invanda. Efter ett halvår drog både Posten och Siemens in en utopisk tanke, med facit i hand undgick företagen en stor förlust.