Skriv ut

"Styrlappen”

Jag tog körkort rätt sent i livet, dock ej med stor möda. Eftersom jag under de första åren i Göteborg, jobbade på S.J och hade ett stort antal fribiljetter kändes inte körkort som det viktigaste. 
Det fick vänta tills jag bildat familj och flyttat till Södertälje. Visst hade vi även då fribiljetter som vi använde.


Men efter ett gemensamt beslut anmälde jag mej på bilskolan, 
där bland annat Tom Trana var lärare. 
Alla bilar var av märket Volvo Amazon och jag kände mej hemma vid ratten direkt. Det kan inte ha berott på min barndoms granne, som hade en Morris Minor som vi fick köra på åkrarna ibland.

Nej, snarare hade jag förvärvat körvana på S.J både i Göteborg och Södertälje, där både gaffel- och dragtruck användes dagligen. Detta gjorde, att jag fick backa runt gathörn redan första lektionen. Allt gick fint, men en dag kom min lärare i en annan Amazon.

Lite omtumlad berättade han att en körkortselev kört under en lastbil och omkommit, körskolebilen var skrot. ”Min” lärare hade varit ledig den dagen.

Uppkörningen hade lite poänger, vi var två som skulle visa våra kunskaper för en trafikinspektör (jag tror hans yrke var just det). En ung tjej körde ut först, min väntan på parkeringen blev lång. Men jag hörde vad inspektören sa vid återkomsten : Du får körkort men kör du så illa i fortsättningen, så kör du ihjäl dej. Mycket tårar kom från henne som inte enbart var av glädje över ”styrlappen”.

Min tur att köra, med tanke om, att nu måste jag köra verkligt illa för att bli kuggad. Kanske berodde det på den tidsbrist som uppstått, för det blev en väldigt kort resa mot mitt körkort.