Skriv ut

Norgeresan 1968.
En vårdag 1968 hade familjerådet sin första ”sittning” om en gemensam semester. Vi var ju fem i familjen och hade för längesedan växt ur vår ”bubbla”, så bilbyte var av nöden inför resan och ingick även i ekonomin.

Vi fick 4.500 för VW,n och köpte en gammal Opel Rekord för 1.800, så var både utrymmet och resans budget räddad.

Vi hade vilda planer om rutten, men där fick jag sista ordet, vi åker över Svinesundsbron, för den 15 juni 1946 fyllde jag nio år och var med vid invigningen. Inte uppe på bron men via en liten turbåt ”Truls” från Halden och tillsammans med min familj åkte vi under den vackra bron över Idefjorden. Vi for sakta och hamnade snart i ”Sponvika” med café och så vidare.

När skollovet börjat var vi fullastade och efter att ha kollat tullreglerna tog vi bort lite starkvaror, som vi tänkt festa med lite vid grillningar.
Vi visste att Norge hade stränga regler vid både intagande och införande av sprit, men att hembränning var allmänt vedertagen. Till och med tågens restaurangvagnar fick stänga viss servering när tågen passerade en del kommuner.

Men nu var vi på väg från Mölnlycke på vår första egentliga semestertur, vi tyckte att hela livet lekte och världen låg för våra fötter. Alla tyckte vi skulle bara göra små stopp genom Bohuslän för att närma oss målet ”bron” snarast, kanske var det de små bodarna vid brofästet som lockade mest. Där fanns det mesta som norrmän och kvinnor önskade sig och vi kunde äta en bit mat, men efter femtio år har menyn fallit ur mitt minne.

Invigningen av Svinesundsbron 1946

Så åkte vi in i Norge över Svinesundsbron, för den 15 juni 1946 var jag nio år och med vid invigningen (klicka på länken för journalfilm). Den nya kom till på 2000-talet.
Tullen stannade oss så klart och lade beslag på vårt sexpack cider och våra kokta höns-ägg, även de i sexpack. Cidern hade 2,2 i alkoholstyrka och äggen kunde föra med sig ovälkommen smitta, så festen kunde börja hos tullmännen när vi lämnat dem bakom oss.

Fortsättning följer