SKÅNELÄNDSKA FLAGGANS DAG

Skriv ut

 

BJÄRNUM. Skåneländska flaggans dag firades under eftermiddagen hos Gunnel Götesdotter på Ars Divina i Bjärnum. Det var många intresserade firare som tog plats i lokalen för att ta del av dagens underhållning.


Varför firades dagen just hos Gunnel i Bjärnum?
-    Jo, säger Gunnel, det beror på att jag fick en flagga i fjor i september nere på Bosjökloster och tyckte att det skulle vara roligt att få ha firandet här hos mig och sa det till ”dem som bestämmer” och här är vi nu.

Gunnel berättade också att de var flera organisationer som var delaktiga i arrangemanget både lokala och lite mer avlägsna. Samarbetspartners har varit Stiftelsen Skåneländska flaggans dag, Vittsjö-Bjärnums Teaterförening, Medborgarskolan och så naturligtvis Ars Divina.

Eftermiddagen inleddes med att Gunnel och stiftelsens ordförande Bengt Lindskog hissade flaggan och efter det berättade Bengt allt om flaggans historia. Se tidigare publicerad artikel om flaggan.

Därefter blev det sång och gitarrspel av två skönsjungande bönor, Sköna Bönor, från Lund. Det blev skånskt, det blev kända sånger, det blev allsång och det blev många kraftiga applåder..

Efter detta serverades det kaffe med sju sorters kakor. För så det skall det vara på ett riktigt skånskt kaffekalas enligt Gunnel och det får inte fattas ”spiddekaga”.

 

Den Skåneländska flaggan delades ut av Göran Hansson från Stiftelsen Skåneländska flaggans dag till följande

 

 

 

-    Barbro Svensson, en av Göingeflickorna, numera boende i Åhus
-    Ragnar Karlsson, Göinge Dragspelsgille
-    Ralf Widlund, WGIKs Damfotbollslag (bilden)
-    Arne Elowson, Västra Torups Hembygdsförening
-    Rögle Bandyklubb
-    Brottarklubben Hököpinge BK
-    Billesholmstraktens Hembygdsförening
De fyra första fick flaggan efter nominering av Gunnel själv.

 

Mer musikunderhållning bjöds nu av Barbro och Lars från Åhus, dvs Barbro Svensson och hennes man Lars. Det var också – konstigt nog - skånskt tema. Det var egna sånger, det var kända sånger, det var roliga vitsar och det blev även nu allsång – Edvard Perssons gamla välkända sånger. Paret spelade gitarr till men bjöd också på en mazurka spelad på dragspel.

Eftermiddagen avslutades med modern elektronisk musik på skånska. Sophie Rimheden från Bjärnum tillsammans med Magnus Åkermalm och sin pappa Ingmar bjöd på denna – i alla fall för oss som nått den lite mognare åldern, ovanliga musikstil som var mycket tilltalande.