Cirka 115 olika svampar

VITTSJÖ. Cirka 115 olika svampar kunde Snapphanebygdens Svampförening visa upp på sin utställning i Träffpunkt Linden under söndagen. Stort intresse visades t.ex. praktexemplar av karljohan/stensopp, svavelticka och jätteticka.

 Karljohanssvamp eller stensopp i Snärshult

 Svavelticka på bokstubbe i Ubbalt

Jätteticka kring bokstubbe på trädgårdstomt i Vittsjö

Besökarna bjöds på en variation av aktiviteter. Bl.a. visades lämplig utrustning när man går på svampjakt. Omhändertagande och bevarande av matsvamp fanns också på programmet. Att torka svamp är ett ganska enkelt och smakbevarande sätt att behålla svamp till årstider då det inte är så lätt att hitta färsk sådan i markerna.

Här torkas skivad liten karljohanssvamp (överst) och två fruktkroppar av rödgul trumpetsvamp, på ett myggnät spänt över en träram

De som besökte utställningen fick smaka på en utsökt svampsoppa tillagad på trattkantareller och karljohanssvampar. Råd och tips gavs om lämpliga svampfloror och annan svamplitteratur. Att det inte går att lita på gamla svampböcker framgick för de som tog del av utställd litteratur. Utställningen visade böcker från sent 1800-tal fram till åtminstone en sådan som utkommit i år.

På två olika datorer rullade fyra bildspel: Matsvampar och förväxlingssvampar, Bra matsvampar, Alla möjliga svampar, samt Svampquiz. På det sistnämnda skulle deltagarna försöka namnge 20 olika svampar. Tydligen var de som gjorde quizzet väldigt duktiga, eller så var det lite för lätt: Samtliga deltagare hade nämligen alla 20 svamparna rätt namngivna!

Hittills har det varit ett ganska mediokert svampår, mestadels beroende på den långvariga augustitorkan. Ändå har vissa svampar visat sig ganska talrika. Det gäller t.ex. den matiga blomkålssvampen, här på ett foto från Ubbaltsreservatet.

 Blomkålssvamp hittar man i äldre skog intill trädbaser, ofta tallar

Nästkommande aktivitet med Snapphanebygdens Svampförening blir söndag 2 oktober. Då gör vi en utfärd till Vedema och hittar nya svampar. Då blir det kanske trattkantarelltid?

Trattkantareller kommer framför allt under oktober månad

 

Top