Köge bukten

Skriv ut

DANMARK. Före midsommar då det var varmt o fint körde vi till Köge bukten i Danmark och bl.a. Möns Klint där vi varit många gånger under 50 års tid. Första natten stannade vi på en camping med gång avstånd till Köge, men det var så varmt så vi ville inte gå in till stan. Köge är en fin liten hamnstad att turista i.

Vi körde sen söderut på mindre vägar så nära havet som möjligt till Stevens Klint och den gamla kyrkan från 1300 talet, som delvis rasade ner i havet 1928 då koret, altaret o altartavlan rasade 40 meter ner. Vi besökte både den gamla och nya fyren på Stevens Klint. Därefter blev det Möns Klints camping där vi har bott ett antal gånger.

 Gamla fyren på Stevens Klnt.

Inne i rasade kyrkan.

 Rasade kyrkdelen.

På Möns Klint kan man gå uppe på klitterna och titta ner på de vita berg sidorna, man kan även gå de 400 trappstegen ner till havet och upp igen, det gjorde vi inte denna gång utan vi gick istället bara runt på de fina stigarna. I möns Klints nationalpark finns ett geologiskt museum som verkligen är värt ett besök. Utöver geologiska fynd o gamla benknotor finns även två filmstudior där man visade filmer från olika tider o miljöer. Mest från Nordpolen och hur isens påverkan av miljön. Det var beklämmande att se hur jordens värme påverkade nordpols isen. Är man på Mön bör man besöka den fina gamla staden Stege med delar av en ringmur och en port som vi har kört igenom de första gångerna vi var på Mön.

Campingen Köge.

Efter Stege blev det mindre vägar till Faröbrons rastplats som även är en gratis ställplats o ligger alldeles intill havet, där vi har övernattat på väg till eller från utlandet.

Efter en natt på rastplatsen körde vi över den stora o fina bron till Farö där vi ibland körde på små fina asfalterade skogsvägar inne i bokskogarna. En gång mötte vi en cyklist och fick köra med ena hjulparet utanför vägen och stanna tills cyklisten kört förbi. På ett ställe var det grävmaskiner som lade ner stora rör som pekade rakt ut i havet, hemkomna fick vi veta att det nog var den Norska gasledningen till Polen.

Havet möter Mön.

Klitterna.

Vidare var vi på Danmarks sydligaste udde vid Gedser, på hemfärden stannade vi en natt till på Faröbrons ställplats. Sista natten i Danmark blev en gång till på den fina men dyra campingen söder Köge, och då kom det första regnet o åskan, och då behövde jag för egen del inte tänka på skogsbrand eller barkborrar i skogen och inte heller på att klippa gräs o häck eller räfsa gården när vi kom hem. På södra Jylland finns mycket att se i en annorlunda natur än hemma och man bör inte köra på de stora Europavägarna.

Googla gärna på området o läs om va fint där är och det är inte långt dit.