Balansera mera

Skriv ut

VITTSJÖ. En gång om året kommer hålls information på temat Balansera mera på kommunens Träffpunkter.

Den 5 oktober var det dags för oss Vittsjöbor att få ta del av denna information som hölls i Träffpunkten Lindens lokaler. Vi välkomnades av Anita Tidblad och Monica Winquist som stod för serveringen, borden var dukade i vackra höstfärger.

Fem personer med olika yrkesbakgrunder höll i den information som vi fick ta del av.
- Marie, sjuksköterska
- Rebecca, arbetsterapeut
- Hanna, sjukgymnast
- Matilda, dietist
- Pernilla, rehabassistent

från vä Marie, Rebecca, Hanna, Matilda och Pernilla

Efter en kort presentation så blev vi indelade i två grupper, det var ca 20 personer som kommit denna dagen. Då det finns en skjutdörr mellan rummen så fungerar det alldeles utmärkt att göra så, då blir ingen störd av den andra.

Marie och Matilda tog sig an en grupp. Rebecca, Hanna och Pernilla tog den andra.

Marie, sjuksköterska, berättade för oss att varje år sker det 70 000 fallolyckor i Sverige som kräver sjukhusvård varav 50 000 av dessa är över 65 år. Hur många fallolyckor som händer utan att man söker läkarvård – där finns det ett stort mörkertal.

För att förhindra dessa fallolyckor så finns där en del saker man kan göra själv i form av fysisk aktivitet, mat, dryck, kontroll av hälsan, förebyggande årlig kontroll med medicingenomgång, fotvård, kolla sin syn och hörsel, ta läkemedel enligt ordination. Om du får biverkningar i form av yrsel, blodtrycksfall, illamående eller hjärtklappning så bör läkare kontaktas. Experimentera inte själv. Be om mindre förpackning när nya mediciner ordineras. Tala om för din läkare om du tar någon form av naturpreparat då dessa kan påverka de andra läkemedlen som tas. Att alkohol kan påverka balansen är inget nytt men det påverkar också den medicin som tas samt levern. Stark smärtstillande medicin , sömntabletter eller antidepressiv medicin så kan även dessa påverka balansen. Inte helt fel att bära halsband med information om vilken medicin eller sjukdom man har till exempel blodförtunnande, diabetes, epilepsi.

Matilda – dietisten om hur viktigt det är att vi äter tillräckligt. För lite mat ger yrsel. Det är viktigt att korta ner nattfastan. För om man äter vid 18-tiden på kvällen och sen inget förrän frukost vid 08-tiden då finns där ingen näring för kroppen att ta av så då blir det musklerna som får stå för fiolerna istället och det innebär ju att man förlorar sin muskelmassa.
Att ha så många timmar mellan målen är inte det mest optimala, bättre är då att lägga till ytterligare ett mål senare på kvällen till exempel macka, fil, yoghurt, näringsdryck.

Hålla en stabil vikt, äta efter tallriksmodellen, viktigast är det att få i sig protein som finns i fisk, kött, ägg, mejeriprodukter, linser, bönor, nötter.
Har man sämre aptit kan man minska tallriksmodellen till hälften men då istället se till att ha extra protein och fetare mejeriprodukter.
Vill man ta någon form av vitamintillskott är det alltid bra att fråga personal på Apoteket så att den ena eller andra inte kolliderar med annan medicin som tas.
D- vitamin finns i fet fisk, mejeriprodukter,svamp. Om man vill ta det i tablettform är rekommendationen 20 mg/dag. Även solen ger oss D-vitamin men ju äldre man blir ( 70 och däröver) desto svårare blir det för huden att fånga upp solens strålar.
Dryck behöver vi för att inte torka ut. Det är många som inte känner någon törst då kan man äta något salt för att få igång törsten.
Brist på vitamin B12 kan ge minnesproblem, svårt med koncentrationen. B12 är liksom C-vitamin vattenlöslig och det innebär att det som kroppen inte behöver, det kissar man ut.

Efter denna utförliga information var det dags för ”sidobyte” och här togs ämnet bostaden upp. Hur ser det ut i de olika rummen och vad kan man göra för att förhindra fallolyckor.

Hallen – belysning, framkomlighet, typ av mattor, sittplats för av och påtagning av skor.

Badrum – duschstol, halkmatta. Har man trygghetslarm så tål dessa vatten och kan med fördel behållas på när man duschar.

Sovrum – inga överkast på golvet, inte ha för långa morgonrockar eller nattlinnen /pyjamasbyxor, någon form av nattbelysning.

Kök – en bra hushållsstege, halkfria mattor.

Vardagsrum – bra belysning, framkomlighet, sladdar utmed väggarna, sitt inte stilla alltför länge.
I broschyren Tips att förhindra fallolyckor så finns det olika rörelser att göra.

För alla om är 75 år eller äldre kan man få hjälp med enklare sysslor i hemmet via Fixartjänsten. Tjänsten är gratis och till för dig som bor hemma eller på trygghetsboendet Juvelen eller Pärlan. Till exempel – sätta upp lampor och tavlor, byta glödlampor, säkringar, byta gardiner, fästa upp sladdar. Kontroll av brandskydd. Fixartjänsten bokar man via kontaktcenter Hässleholm kommun på telefon 0451-267000

150 minuter i veckan bör man röra på sig, det blir 30 minuter per dag och dessa kan man i sin tur dela upp i 10 minuters pass. Gå, cykla, simma ensam eller i sällskap det väljer man själv. Om man har egen hund eller lånar någons så är det en ypperlig promenadkompis.
Våga gärna lite mer än det som du känner att du bemästrar och kan.

Under ledning av Hanna så fick vi alla göra dessa övningar på efter var och ens bästa förmåga.
Balansen är viktig och det är aldrig försent att börja träna, man kan minska risken för fall med 23%.
Ett tips att träna sin balans är att stå på ett ben, eller benen ihop när man borstar tänderna.

Efter all information och övningar så var det dags för fika. Idag serverades det goda bullar med pålägg samt choklad-sockerkaka. Allt hembakat av Anita och Monica. Under tiden fick vi fylla i ett frågeformulär samt gissa på antalet gula ärtor i glasburken.

Stort tack till gruppen som kom och gav oss denna information men ett ännu större tack till Anita och Monica som stod för den goda förtäringen.