Vad händer med bibliotek och med Vittsjö på sikt

Skriv ut

Många har ställt sig frågan vad kommunen har för planer med Vittsjö i framtiden. Med anledning av detta kommer ett stormöte att arrangeras för att diskutera detta:

Tisdag 17 november kl. 19.30 i Vittsjö allaktivitetshus Kommunalråden Urban Widmark(m), Lars Göran Wiberg(c) och Tommy Nilsson(s) deltar. Aktuella frågor som tågtrafiken, seniorboende och biblioteksfrågan kommer att tas upp. Underhållning blir det av Peps Persson (som stöttar oss och ställer upp gratis).

Prognosen att rädda Bibliotek Hemgården var för någon månad sen inte stor, i och med att ett nedläggningsbeslut redan var fattat i Kulturnämnden. I aktionsgruppen har vi främst försökt lyfta upp frågan på kommunalrådsnivå. Där har det diskuterats olika förslag vilket säkert kommer att tas upp på stormötet. Redan nu vill vi passa på att tacka alla som har engagerat sig i Hemgården. Vi har känt ett massivt stöd från hela bygden i denna fråga. Tack alla ni som skrivit insändare, tack för alla positiva samtal och tack för alla uppmuntrande ord. Vi vill också rikta en liten uppmaning till bygden:

*Fortsätt att hålla Hemgården levande! *Besök Hemgården och låna gärna böcker! *Visa i handling hur viktigt vårt fina biblioteket i Hemgården är för oss!

Som ett led i vår tanke att hålla Hemgården levande kommer en kulturträff att arrangeras: Lördag 21 november kl. 13.30 - 16.00 i Bibliotek Hemgården.

Lena Sundström: Augustprisnominerad för sin "Världens lyckligaste folk"(2009) om Danmark och hur debatten om invandring och invandrare förändrat landet. Tidigare har hon skrivit "Saker jag inte förstår och personer jag inte gillar" (2005) och "Känns det fint att finnas en dag till" (2007). Lena skriver också krönikor i Aftonbladet.

Bertil Torekull: En sann biblioteksvän som 1976 grundade Dagens industri. Han har också varit chefredaktör för Svenska Dagbladet, Öskötacorrespondenten  och Veckans Affärer. Bland hans många böcker kan nämnas "Uppbrottslingar" (2007), "Rabarbertronen"(2002) och "Zojans hus" (2004).

Gösta Hultén: Journalist som skrivit boken "Vägen till Lyckeby" (2003) som handlar om de tusen åren av krig och fred längst gränsen mellan Sverige och Danmark. På senare tid har han annars mest varit uppmärksammad för sin intervjubok med Medhi Ghezali "Fånge på Guantanamo".

Gustav Fridolin: Som 2006 utkom med "Från Vittsjö till världen". Idag arbetar han som folkhögskolelärare och journalist på TV4. I November ses han som programledare för TV4:s historieprogram "Vår mörka historia". Hans bok "Blåsta!" (2009) om nedskärningarna på 90-talet har blivit omdiskuterad.

Aktivitetsgruppen för Hemgården

Gm: Claes Ruderstam, Richard Larsson