Arbetena med likströmskabeln startade

Skriv ut

VITTSJÖ. I går eftermiddag påbörjades i all tysthet de första arbetena för anläggande av den strömstarka likströmskabeln i Vittsjö. Trots protester från olika håll tycks myndigheten ha fastnat för att lägga de stora kablarna på Pickelsjöns botten, inte alls för långt från badplatsen.Kabeln på plats

Ännu är inte sista ordet sagt om dragningen av kabeln men då planerna har kommit så långt är det hög tid att berörda personer verkligen lägger på ett extra kol för att hindra den planerade dragningen. Fortsatta undersökningar av bottenförhållanden kommer att ske i dag. Enligt uppgifter från tämligen säker källa finns det stor risk att den strömförande kabeln helt enkelt kan explodera. Om detta skulle ske i sjön med utsläpp av starkström från två kablar intill badande kan få olyckliga följder.

Det är både kostnads- och arbetsbesparande att redan nu lägga ut kabeln på isen i stället för att efter islossningen anlita någon form av sjöfarkost att dra kabeln från land till land. Skulle det visa sig att planeringen spricker är det tämligen lätt att dra upp kabeln igen.

Källa: F Lirpa  ( tmaks@se)