SMARTA UNGDOMAR ORDNAR RIKSKONFERENS

Skriv ut

HÄSSLEHOLM Ett gäng ungdomar från Bjärnum och Vittsjö har dragit igång en rikskonferens för SMART Ungdom i Hässleholm. 120 unga från hela landet sover, äter, går på föreläsningar och roar sig på Linnéskolan i Hässleholm. Kommunalrådet Urban Widmark invigde tvådagarskonferensen under fredag förmiddag. Programmet är omfattande och meningen är att deltagarna skall dela med sig av upplevelserna till ungdomar och vuxna när de kommer hem.
– Allt är självklart drog- och rökfritt, säger Filippa från Gagnef i Dalarna.
– Ja, dessutom riktigt häftigt, tycker hennes kompis Ida.

Häftigt program

Bitte Jacobsson hälsade alla deltagarna välkomna och presenterade huvuddragen i programmet.
– Vi har flera intressanta föreläsningar som syftar till att öka våra kunskaper om droger och hur våra kroppar påverkas av dem och hur de kan förändra vårt beteende. Vi skall också få exempel på hur man kan öka sin självkänsla. Vi skall också bli underhållna av duktiga Bjärnums-musiker i ”Bandet” och av ståuppkomikern Lena Frisk. Ikväll äter vi en god middag i matsalen och sen blir det badhusdisco.

 

 

 

Smart- bandet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elena och Sara

 

 

 

 

 

 

 

– Smart Ungdom är en förening med smarta medlemmar från hela landet. Tillsammans arbetar vi för att förebygga alla droger bland ungdomar och i samhället, berättar Elena som är ordförande i den nystartade Bjärnumsklubben. Varje år anordnar vi olika aktiviteter då vi träffas och har roligt tillsammans. Kort sagt kan man säga att vi är en mängd ungdomar från landets alla hörn som gillar att umgås, hitta på grymt roliga saker samtidigt som vi arbetar mot samma mål. Vi erbjöd oss att ordna årets konferens och här är vi.

Säg ”Yes”

– Vad har särskilt satt sig i minnet efter dagens förläsningar?
– Forskarna menar att man blir dummare om man börjar dricka då man är riktigt ung. 11 är värre än 20, säger Evelina.
– Vår mentala tränare, Kaj Pedersen, sa till oss att vi skulle peppa oss själva mycket mera, minns Xhentia. Säg ”Yes”, ta åt dig beröm och ge beröm till andra.
– Skall man ge beröm även om man egentligen tycker det inte är berättigat?
– Nej, men om t.ex. en kille har klippt sig kort och är stolt över sin nya frisyr så behöver man inte klandra honom. Det sårar bara, säger Elsa.

Lena Frisk gjorde succé

Komikern Lena Frisk fångade ungdomarnas intresse direkt då hon hoppade in som stå-upp-komiker efter middagen.
– Konstigt att ni kallar er SMART ungdom. Ni är väl 14, 15 16 och kanske någon 18 år? Då är man ju rätt korkad eller hur, sade hon. Era föräldrar tycker det står ”Stängt för ombyggnad i er panna. Här pågår ombyggnad av en människa” i era pannor.
Publiken blir först överraskad och buar, men inser sedan att Lena provocerat dem. Hon skildrar sedan föräldrarna ur ungdomsperspektiv och de känner genast igen sina föräldrar. Lena gratulerar ungdomarna till sitt drogfria val men hoppas att de får kramas, kyssas och hångla under kvällen. Då bryter applådåskorna ut. Lena har läst av publiken och gör succé.

Sibel kommer under lördagen

Andra dagen skall medlemmar från klubben i Bjärnum presentera hur de startade Skånes första SMART-klubb. Polina Krantz presenterar Non Smoking Generation och ställer frågan: vem blåser vem? Som avslutning kommer den kända skånska sångerskan Sibel att få pris som ”Året Smartaste Ungdomsförebild 2010”.

 

 

Ledar-trojkan.