Skriv ut

Marie gillar att skapa

– Man måste ha fyllt 18 senast under valdagen, förklarar Marie. Men jag vet ändå inte vad jag skulle röstat på. Jag tycker det är mycket att ta ställning till.
Hon går sitt tredje och sista år på ”Bild och form” men är ändå inte säker på vilket yrke hon skall välja i framtiden.
– Det var väldigt kul att vara med om utformningen av valstugan. Den är välbesökt och kanske har vårt arbete viss betydelse för besökarna. Jag hoppas det. Vi ser en lång kö till valurnan och en del av människorna har jag gjort. Vi använde tunna plåtar i aluminium som vi klippt till olika figurer och har sedan popnitat dessa i väggen. Jag tycker det blivit fint.
Marie föredrar bild framför form och tycker att hon utvecklats mycket under utbildningen på Tekniskan.
– Jag har fått mycket bättre förmåga att återge proportionerna, framförallt då jag ritar människoporträtt. Jag har också vågat mig på att göra en stor målning som kommer att ställas ut på Norra Station i Hässleholm.
– Abstarkt konst är både lätt och svårt. Betraktarna skall kunna göra olika tolkningar av verket och det ställer stora krav på konstnären.

Fritiden ger hon åt fiolen

För Vittsjöborna är Marie kanske mest känd som en av Bygdespelarna och hösten är hektisk för henne.
– Det arrangeras många spelmansstämmor och i helgen åker vi till Kivik. Den 18 september är alla läsarna välkomna till spelmansstämman på Raka Spåret i Vittsjö, hälsar Marie.

Framtiden ger många möjligheter


Vi går in på Bjärnors Konditori för att fika. Marie väljer en stor mugg mjölkchoklad innan vi sätter oss ner vid ett fönsterbord.
– Efter utbildningen på Tekniskan har jag flera möjligheter. Ibland funderar jag på studier vid Folkuniversitetet. Förutom målning kan jag tänka mig en skrivarutbildning. Jag vill gärna skriva noveller eller romaner. En annan idé är att öppna ett café där jag och en del kompisar kan ställa ut konst, vi kan ha levande musik och så skulle vi baka själva. Blir det inte så tar jag kanske ett sabbatsår från studierna för att jobba under en period. Fiolspelet blir nog ingen heltidssysselsättning, utan blir min hobby, även i framtiden. Men spelmansstämmorna ger mig mycket energi så där vill jag gärna vara med, långt fram i tiden. Jag kommer nog att bo kvar hemma ett bra tag till. Det är billigt och bra, säger Marie med ett leende.

När jag frågar henne om vad hon tror att hon gör då hon är 43 så rör hon lite extra med skeden i muggen och funderar en bra stund.
– Jag har flyttat hemifrån för ett bra tag sen och bor då i en villa, någonstans i Skåne, med man och barn. Men någon Volvo blir det nog inte, ler Marie. Hoppas att jag jobbar med något konstnärligt och att jag har möjlighet att ställa ut.
Vi tar farväl av varandra och Marie tar buss 532 hem till Vittsjö.