HUSFÖRHÖR I EMMALJUNGA

Skriv ut

 

EMMALJUNGA. Dagens moderna husförhör har ingen jämförelse med dåtidens husförhör där drängar och pigor med fasa kom vandrande likt via dolorosa, som en känd Vittsjöbo uttryckte sig i annat sammanhang! Det var 22 året som Wittsjö hembygdsförening arrangerade denna samling som hölls i hembygdsstugan vid Emmaljunga.

 

Husförhör avslutades nu som förr med måltid.

 

 

 

 

Föreningens sånggrupp inledde samlingen efter välkomstord från husförhörsledaren ”Calle Präst”. Själva husförhöret höll sig i stort sett inom psalmbokens pärmar med enkla frågor varvat med en och annan psalm, eller verser ur den. Trots allvarliga ord i förhöret kom det fram lite stänk av humor som verkligen uppskattades. Någon kontroll av deltagarnas kunnighet att läsa innantill förekom inte vid årets förhör. Däremot var det ett nödvändigt ont på dåtidens husförhör att den stränge prästen begärde att alla skulle kunna tackla sig igenom katekesen.

Efter ytterligare sång- och musiknummer avslutades det gemytliga husförhöret med att hembygdsföreningen bjöd på husförhörsfika. Nästa husförhör blir i Lundsgården den 18 oktober där även sånggruppen deltar.