SOLROSEN VID KORSAHÅLA NÄRMARE FEM METER!

VITTSJÖ. Korsahåla skulle nu i fager blomstertid lika gärna kallas Blomsterhåla? Många vet att Korsahåla, mellan Vittsjö och Hårsjö är förknippat med LES, Lars Erik Svensson som åkt Vasaloppet mer än 40 gånger och tränar nästan dagligen på sina hjulförsedda ”vasaskidor”. Under sommartid tillbringar han stor del av sin fritid i den blomstrande trädgården.

 

 

LES bredvid den 465 centimeter höga solrosen.

 

Högst av alla blomster är ett antal solrosor där den allra högsta har den imponerade höjden av 465 centimeter. Intill finns flera andra solrosor som ”endast ” kommit upp i dryga fyra meter. Växtligheten har inte helt avstannat utan praktrosen kan kanske skjuta i höjden ytterligare någon centimeter.

I terrassutformade backsluttningen finns ett böljande mindre hav av många olika blommor och växter. Med tanke på min okunnighet om växterna och deras latinnamn, och även svenska namn avstår jag av praktiska skäl att namnge. Några solrosor av mer traditionell längd skall så småningom bli vinterfoder till svultna småfåglar. Majskolvarna närmar sig mognad liksom köksväxterna.

De palmliknande växterna vid infarten har tagits in för vinterförvaring men kommer ut i sina hål när vårsolen har fått tillräckligt med glöd. I tidigare reportage (Sevärt 2010 06 28) har talats om rododendron som LES har planterat utmed byavägen mellan Hårsjö och Hästhult. Om några månader är buskarna i sin fägring. Det är inte bara skidor som LEES har glid på utan även med växtkunnande har han bra glid.


Top