BÄCKABRO SEDAN 1600-TALET

VITTSJÖ. Visserligen är namnet Bäckabro i Vittsjö gammalt men lever fortfarande kvar, nu med omgivningar. Bäckabro var ursprungligen namnet på en bro där den gamla landsvägen korsade Prästabäckens utlopp i Vittsjön. Sannolikheten är stor att det varit ett vadställe från början innan en träbro byggdes på gissningsvis 1600-talet.

 

 

 

 

 

 

I

 

 

 

BILDEN: Spångbron över Prästabäcken vid utloppet i Vittsjön. Bäckabro strax intill.

 

I slutet av 1670-talet hände det en ruskig händelse intill Bäckabro då en Svensk soldat blev mördad av skördefolk intill Bäckabro. Mördaren blev slutligen efter landsflykt ställd inför tinget och avrättades år 1700.

I dag är Bäckabro förknippat med flera intill liggande platser. Först och främst själva bron där Prästabäckens vatten från Lehultasjön rinner ut i Vittsjön. Från att tidigare varit en valvbro är denna nu ersatt av en trumma.

Bäckabrogranen, församlingens officiella julgran tändes första gången 1922. Denna stora gran ersattes 1972 och ny gran odlades upp som tändes 1990. Nästa generation julgran kom år 2007 och nu är ytterligare nästa generation på tillväxt.

Bäckabroparkeringen nämns allt som oftast för Sjöstugparkeringen men ursprunget har varit parkeringen vid Bäckabro. Området har fyllts ut efter hand. Från början sträckte sig sjökanten intill landsvägen.

Under senare år har tillkommit Bäckabro förskola som ligger på den plats där Malte Månsson hade bostad med ölnederlag i källaren. I fastigheten öppnades café Centrum verksamhet 1945.

Bäckabro hade också en yttre hamn där motorbåten, bland annat Fortuna lade till för att skjutsa gästerna sjövägen till Snapphanestugan där våfflor och kaffe serverades. En ny båtbrygga har anlagts, en båtpir med kajplats för turistbåten Ubbe.



Top