FRÅGA MEDAN TID ÄR!

 

VITTSJÖ. Varför frågade vi inte medan tid var? Detta upprepade Egon Nilsson, Mitt i byn, många gånger. Fråga de som vet innan det är för sent! Nu är det för sent att fråga ”allvetaren” och forskaren Egon Mitt i byn. Han var född 1921 och avled några veckor innan han skulle ha fyllt 90 år.

 

 

 

 

 

 

 

Egon Mitt i byn

 

 

 

Egon sökte inte gemenskap utan gick gärna sin egen väg men hade inget emot att komma till olika samlingar där han kunde träffa människor. Han var född i Hagsjö, Bjärnum intill gränsen mot Vittsjö och värnplikten tillbringade han till största delen i Göteborgs skärgård som kustartillerist. Där vistades han i 14 månader. Sammanlagt utförde Egon 566 dagar i Fosterlandets tjänst för att försvara landet mot den lede fi!

Egon tog körkort efter Första världskriget och köpte omgående en bil. Bilresorna blev många och besök blev det också i många Europeiska länder. Efter hand började han delta i organiserade bussresor i Europa och även i Ryssland. Egon var intresserad av kyrkor fast han var ingen flitig kyrkbesökare. Sammanlagt har han besökt 260 olika kyrkor varav 130 i Sverige. De var främst målningar och inredningen som intresserade i helgedomarna.

Egon undersökte, han frågade och forskade på olika sätt fram uppgifter som han sökte. Han var mycket noga med att dokumentera allt han kom fram till och all denna dokumentation lämnade han efter sig, noggrant nedskrivet och helt utan stavfel. Allt skulle vara så perfekt som möjligt för de som kom efter och sökte fakta. Egon var inte rädd för att framföra sina åsikter och idéer och han var helt omöjlig att ändra sin uppfattning. Det han trodde på det förkunnade han. Egon var ingen arkeologtyp. Visste han inte säkert så gissade han ingenting. Däremot när han var säker då kunde inget ta uppfattningen ifrån honom.

Egon är borta men hans nedtecknade forskningar är och kommer att vara till stor nytta och glädje framöver. Hans uppmaning är aktuell: Fråga de som vet innan det är för sent!

Top