SJU ELEVER DELADE PÅ 11 500 KRONOR

VITTSJÖ. Då Vittsjöfödde Theodor Stephens avled i Kina år 1923 hade han upprättat ett testamente där det angavs att en del av hans efterlämnade stora förmögenhet skulle fördelas till premier i elever i klass sex i Vittsjö skola. Första utdelningen av premier skedde 1924 Det var räntan på ett visst kapital som skulle delas ut.

Premiemottagarna f v Jacob Ruderstam, Emma Erlingsson, Viktor Larsson, Oliva Cederfelt, Lucaz Jönsson och Hanna Simonsson.


Premiemottagaren Jack Gunnarsson som ej var närvarande vid gruppfotot.

 

 

 

 

 

 

 

Så har skett under alla åren till för ett par är sedan då Hässleholm kommun genom permutation beslutade att det skulle ”tullas” på kapitalet så att pengarna så småningom tog slut. Detta för att spara in på administrationen!

Vittsjöfonden (tidigare Harry B Jönssons minnesfond) har begärt att ta hand om Stephens fond att förvaltas i Vittsjö för att säkerställa utdelning av premier i fortsättningen. Förslaget har mötts av byråkratisk kall hand. I det fall Stephens fond överförs till Vittsjöfonden är det säkerställts med premier till skolans elever. Förhoppningen är att förnuftet skall ge det resultatet att fonden kommer att bestå? Förvaltningen av Stepens fond kostar stora pengar i Hässleholm kommun, så mycket att det något år inte blivit några pengar över till premier. Förhoppningen finns att det ursprungliga testamentet skall gälla framöver?

Tidigare år har det varit en högtid för hela klassen som samlades på skolgården i spänd förväntan att namnen på vinnarna av premierna skulle offentligöras. Numera meddelas eleverna var för sig att de fått premie som inom kort kommer att sändas till dem via utbetalningsavi! Byråkratiskt.

Efter flera försök lyckades det i efterhand samla sex av de sju eleverna, nära två veckor efter provet för fotografering till eftervärlden. Premiesummorna blev 2 000 kronor, 1 500 kronor samt 1 000 kronor som kommer på utbetalningsavi!

Etta i matematik blev Jack Gunnarsson, 2:a Hanna Simonsson och 3:a Viktor Larsson. Etta i geografi blev Emma Erlingsson och 2:a Lucaz Jönsson. Etta i Historia blev Olivia Cederfelt och 2:a Jacob Ruderstam.


 

Top