PREMIER TILL DUKTIGA ELEVER I VITTSJÖ SKOLA

 

VITTSJÖ. Den årliga utdelningen av premier från Stephens fond har skett med deltagande elever i sjätte klass i Vittsjö skola.

De bästa eleverna i sjätte klass i Vittsjö som deltog i Stephens prov. F v Rebecka Widell, Pär Aronsson, Emelie Gustavsson, Emelia Henriksson, My Johansson, Erik Åberg och Emil Svensson.

Theodor Stephens var född i ett fattigt hem i Snärshult 1844. Han såldes på auktion då hans moder inte hade ekonomisk möjlighet att försörja sin son. Han rymde från sin arbetsgivare 1857 då han var 13 år och återvände först 1876 som en mäkta förmögen man. Han köpte en villa vid Kyrkovägen åt sin åldriga och fattiga moder då han återkom 1890 och Theodor återvände till Kina som Brittisk konsul och han är begravd i Kina.

Theodor efterlämnade ett testamente där det meddelades att en del av hans stora förmögenhet skulle delas ut som premier i de duktigaste eleverna i sjätte klass i Vittsjö skola. Den första utdelningen av premier skedde 1924. Theodor Stephens ansåg att räkning var det nödvändigaste ämnet i skolan och därför skulle tre premier delas ut i detta ämne. Dessutom skulle två premier delas ut de se dugligaste eleverna i historia och geografi.
I år var det 19 elever i sjätte klass som deltog i proven för premier. Kontrollant vid provet var Robin Gustavsson. Före provet var det samling vid Theodor Stephens moders gravplats på kyrkogården i Vittsjö där rektor Per Bengtsson berättade om donators liv och blommor lades på gravplatsen.
Flest rätt i räkning/matte hade Emelia Henriksson som fick en premie på 2 000 kronor. Per Aronsson kom på andra plats och erhöll 1 500 kronor. Emelie Gustavsson, My Johansson och Emil Svensson kom på delad tredje plats och erhöll vardera 333 kronor.
I provet för historia klarade sig Pär Aronsson bäst och fick 2 000 kronor och på andra plats kom Erik Åberg som erhöll 1 500 kronor.
I provet inom geografi hade Pär Aronsson och Rebecka Widell samma slutpoäng och erhöll vardera 1 750 kronor. Eleverna kommer att erhålla diplom och stipendier vid senare tillfälle.

Top