Välbesökt Nationaldagsfirande i Bjärnum.

BJÄRNUM. Som traditionen sedan flera år tillbaka bjuder, firades Sveriges Nationaldag med Bjärnums Museums som arrangör vid deras parkliknande miljö i anslutning till museet. Firandet startade också på tidpunkt som brukligt med att en för året ganska stor fanborg som marscherade in till marschmusik framfört av Röke Blås.
Arne Wighagen, ordförande i Bjärnums Museum välkomnade publik, dagens högtidstalare Bertil Nilsson, Röke blås, Bjärnums manskör och den omfattande fanborgen.
Röke Blås tog vid och framförde ett antal stycken. Röke Blås är ju lite av hemma- musikkår i Bjärnum. Flera av dagens musiker kommer från orten. Dessutom är det ju så att starten för musikkåren ligger i Bjärnum, Hillarp och Röke. Kåren hette under ett antal år Röke-Hillarps musikkår för att senare anta namnet Röke Blås. Så fantastiskt duktiga dessa musiker är.

 

Programmet fortsatte med att Sveriges nationalsymbol, Sveriges Flagga hissades av två hemvärnsmän, detta till trumpetfanfarer av Tore Nilsson och Ingemar Karp.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bjärnums Manskör tog över och framförde ett antal kända stycken.

Bertil Nilsson, känd från Norra Skåne, är även han en bygdens son. Bertil kommer från närliggande Farstorp. Bertil höll ett fint tal om olika värden och vikten av dessa. Han pekade i sitt tal på vikten att också bevara vår historia. Bertil menade att Bjärnums Museum är ett föredöme i detta. Museet är vida känt, detta visar sig inte minst i det stora besöksantalet årligen.

 

 

Röke Blås fortsatte att framföra ett antal musikstycken. Gemensamt sjöngs Nationalsången.

en stor fanborg

Efter Nationaldags programmet stannade många kvar för att besöka de fina utställningarna och för att ta en kopp kaffe.

 

Top