NATIONALDAGSFIRANDET I GÅSADAMMEN.

VITTSJÖ. Klockan 14.30 startade fanparaden från Marknadsplatsen till musik av Vittsjö Blockflöjtsorkester. När paraden ankommit till Gåsadammen hälsade Claes Ruderstam välkommen till sammankomsten på vår Nationaldag.Paraden innehöll många barn och ungdomar ledda av sju fanbärare. Blockflöjtsorkestern fortsatte att spela. ”Du nalkas ljuva sommar” var en av melodierna man framförde. Och nog var det många av oss som verkligen ser fram mot att det blir verklighet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Högtidstalent höll Tomas Önnevik, uppväxt i Vittsjö. Ämnet var det ideella ledarskapet, som i så hög grad präglar vårt land. Främst är det idrotten som får ta del av det arbetet. 22.000 föreningar och 600.000 ledare möjliggör i hög grad idrottens utveckling. Inte mins i Vittsjö har vi ledare som verkligen lyckats i sin gärning. Vittsjö friidrottare har en framträdande position i vårt land. Fotbollen har också alltid haft sin plats även om den inte är så framträdande på herrsidan just nu. Det vägs med råge upp av damernas framträdande roll i allsvenskan. Här har ledarskapet haft en avgörande roll menar Tomas. Ett par namn, bland flera han nämnde, är Kalle Olsson och Calevi Hämäläinen som haft olika men avgörande roller för framgången.

 

 

Bygdespelarna tog över scenen och framförde sina musikalster. Här fick vi lyssna till och avnjuta resultatet av en annan gren av det ideella arbetet, som Tomas så väl beskrev, och som framförs för allas vår trevnad,.

Stiftelsen Wittsjöfonden är numera namnet på Harry B. Jönssons fond. De har i flera år dela ut sina stipendier vid det här tillfället. De går till föreningar som visar en framträdande verksamhet.Claes berättade att man sedan 80-talet delat ut inte mindre än 480.000 kronor i poster om 5.000 kronor. Årets pristagare är Lions Club Vittsjö-Bjärnum och Wittsjö Hembygdsförening. Tidigare i vår har VGIK:s damfotbollssektion mottagit stipendiet.

Skolorkestern med sina unga musikanter bjöd bland annat på musik ur ”Mamma Mia”. De avslutade med den pampiga engelska melodin ”Land of hope and glory”. En lämplig titel för dagen. Den säkra konferenciären Marianne Svensson tackade för framförandet och passade på att rikta en uppmaning till politikerna att inte pruta på anslaget till den här grundläggande kulturverksamheten.

 

 

Kalle Präst - Vittsjös präst - tog till orda och höll en andakt där han betonade hur viktigt det är att vi tänker på att vi alla hör ihop. Fosterlandet hjälper oss när vi behöver det. Han avlutade med en välsignelse vari han betonade behovet av fred och harmoni.

Claes Ruderstam tackade alla som kommit och konstaterade att solen bröt igenom under vår samvaro här vid Gåsadammen. Ett gott omen måhända. Han tackade kommittén som organiserat det hela och inbjöd dem till samma verksamhet även nästa år.








Top