Veteranfordonsmöte i Bjärnum på Nationaldagen

BJÄRNUM. Inom ram för Motorhistoriska Dagen genomfördes under Nationaldagen, i hela Sverige, ett antal motorträffar. En av dessa träffar genomfördes i Bjärnum.
Initiativtagare på riksplan är MHRF. Förkortningen står för Motorhistoriska Riksförbundet som är en politiskt obunden och ideell sammanslutning av 170 svenska föreningar. På deras hemsida står att de; ”-verkar för bevarandet av tekniskt och historiskt intressanta motoriserade landsvägsfordon och för främjandet av förståelsen och kunskapen om, motorismens historia”. MHRF:s medlemsföreningar har idag tillsammans över 96 000 medlemmar.

Initiativtagare till träffen i Bjärnum är Åke Karlsson. Åke är en hängiven veteranbilssamlare och har med sin yrkesskicklighet renoverat ett antal bilar till nyskick. De senaste fordonen Åke renoverat är dessutom verkligen Bjärnumsobjekt. Flera av oss minns säkert Kyrkoherde Hasselqvist och hans motorintresse inte minst då han majestätisk gled fram på väg 117, helt oberörd av den ibland långa kö som bildades bak hans fina Oldsmobile.

Oldsmobile från -59

Oldsmobile från -58

Namnskylten hittade jag i en av Oldsmobilarna

Bland annat dessa båda Oldsmobilar finns idag i Åkes samling, återskapade till nyskick.

Åke berättar att tanken med träffen för hans del startade för ett antal år sedan. Det är nu fjärde året i rad vi arrangerar träffen och den har bara vuxit o vuxit. Jan, Åkes son inflikar att huvudsyftet med dagen är att veteranfordonen skall ut och rulla, det mår de bara bra av. I vårt närområde genomförs samtidigt träffar förutom i Bjärnum även i Laholm och Kristianstad. Flera ägare till veteranfordon passar på att köra till alla dessa platser. Förutom glädjen att framföra sina veteranfordon och i flera fall dyrgripar, finns naturligtvis möjligheten att prata detaljer, dvs. problem och tips med andra veteranfordonsägare.

Scania Vabis L66 från -65

Scania Vabis "Trubbnos" troligen från -65

Vid träffen hos Åke Karlsson i Bjärnum fanns "allt" i veteranfordonsväg.

Här fanns verkligen allt från lastbilar till mopeder och till och med flakmopeder. Hur många besökare har ni haft? Ja, det är omöjligt att svara på säger både Åke o Jan, skriver du 1000 ljuger du kanske lite, men du är inte helt fel ute. Här har varit en jämn ström av folk hela dagen.
Under dagen har naturligtvis också en massa fordon passerat, betydligt mer än 100 säger Åke lite blygt, exakt vet jag inte, sanningen är kanske det dubbla.

 

 

Rolf Karlsson har renoverat en Husqvarna 282E (Silverpil) från -61 till nyskick.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Både Åke o Jan Karlsson har all anledning att känna sig riktigt nöjda med den Motorhistoriska Dagen i Bjärnum 2012.

 

Top