ETHIOPIEN TREDJE RESAN, DEL 2

I Etiopien regerade vid tiden kejsar Menelik II som 1896 lyckades besegra Italien vid  Adwa.  Denne regent var ortodoxt kristen och var i princip vänligt stämd mot i detta fallet lutherska kristna, men försök till samarbete missionärer och gamla kyrkans  präster gick inte bra. Båda parter höll hårt på sin ståndpunkt. De ortodoxas  Mariadyrkan  blev största stötestenen.
Den talrikaste folkgruppen i landet är oromos. En Oromo som vanns för missionen var en Onesimus. En mycket intelligent man som döptes 1872 och sedan studerade vid Johanne-lund i  Sverige. Denne man skapade ett skriftspråk för oromos. En av missionärerna som Onesimus samarbetade  med hette Nils  Hylander.
Agne nämnde att som mest fanns ett 70 – tal missionärer i länderna Etiopien-Eritrea. Dagens läge är, att kyrkorna är i princip självgående. Ett resultat av E F S arbete i landet är Mekane Jesus kyrkan och så har även  i senare skede en kyrka bildats som resultat av B V s      (Bibeltrogna Vänners) verksamhet =  EELC.  Den religiösa bilden är ungefär så här  för dagen. ortodoxt  kristna 46%  -  muslimer  36 %  -  protestantiska kristna 18 %  Men Agne menar att nu konverterar fler  muslimer än någonsin till kristendomen i landet. Men på vissa platser i landet är folk lite” avvoga ”mot just protestantisk kristendom. T.ex en lutheran  kallas  då ”pentekost” Agne berättar så en otrevlig historia från tiden när Dergen ( den kommunist-regering som kom efter Haile Selassies fall  1974)När den regerade . På olika hem , skolor och institutioner fanns kanske upp till 50 000 fall av Downs syndrom. Inför ett statsbesök från Östtyskland så skröt regeringen (Mengisto) att det fanns inga med detta syndrom i Etiopien. Och varför det var så, berodde av att  man samlat ihop alla och skjutit dem och sedan grävt ned dessa.  Ja- så löser kommunister och nazister sina ”problem”! Väl känt även i Europa!

 

RESAN    ASELLA

Vi tar vägen förbi Asella men passerar först genom Nazret. Namnet Nazret har  givits av  Haile Selassie som på sin tid på sin tid var mycket mån om sina judiska rötter. Att han härstammade från kung David av Israel. Att han så genom många krokiga släktled kunde visa på härstammning från drottning Makada av Saba. Så var också en av favorittitlarna under maktens dagar :”Lejonet av Juda” och en stor staty på ett av Addis torg bär ”syn för sägen.” Nåväl – dagens stadsbor vill numera hellre  att staden har sitt gamla namn Adama än Nazret. Nazret är f.ö. även huvudstad för Oromoprovinsen. Angav i tidigare  artikel felaktigt Asella som bärare av denna status. I Asella träffar jag även Gunnel och Mats Gisselson från Örkelljunga Mats är f.d. präst i Eket. Nu pensionär. Mats undervisar på högskolenivå om Nya Testamentet men är nu nästan färdig för sin hemresa. Jag har en bekant från tidigare resa i landet. Dinko heter han och är en duktig snickare men även kunnig på motersåg. Ungefär den assistans jag behöver för mitt uppdrag. Så ,Torsten och jag övernattar på gamla missionsstationen och sedan fortsätter  färden till  Koffale.

Dinko följer med. En väg, känd sedan gammalt för sin ofarbarhet. Utan broar och ibland livsfarliga sådana. Från ”gamla tiden” var det vanligt med bilder när kusin Anders skulle forcera floder och åar med sin Land Rover och med åtföljande text blev det spännande läsning. Som en indianbok från ”Vilda Västern” . Det var med sådana böcker, från Västern, jag en gång introducerades i äventyrens  värld. Nä – nu var vägen prima.

Kineser hade byggt en bra väg ända fram till destinationen. Den korsade floder och vadis med eleganta, funktionella broar. Den ”flöt” fram med långa raksträckor över slättmark, den slingrade sig runt berg och den meandrade sig över bergsryggar i svepande former. Och ytbeläggningen var riktigt bra. Vid sidorna var breda fina vägdiken och när behov hade bedömts så fanns vid  flera sluttningar -  erosionsskydd! Kineser kan vägar!

Top