SJUSOVARDAGEN OCH VÅTE PER BESTÄMMER VÄDER OCH SÖMN!

Fredagen den 27 juli är lite magisk, inte för att Marta har namnsdag utan den gamla myten om Sjusovardagen. Det finns många händelser denna dag som kan påverka dig månader framåt! Visserligen har väderqvinnan i teve lovat så kallat sommarväder över den 27:e.


Kanske kan väderleken bli gynnsam för den som sover över sig den 27:e?


Sjusovardagen har, enligt sägnen sitt ursprung från 200-talet e.k. Det var då som sju kristna unga män flydde för sina liv men togs till fånga och murades in i en grotta. Där satt eller låg dom tills grottan öppnades efter 372 år. Då vaknade de till liv och trodde sig ha sovit i ett dygn! Detta var de första Sjusovarna.

Alla Sjusovare hade faktiskt sin egen dag den 27:e som kallades Sjusovardagen under åren 1680- 1901. Under senare tid var det Marta som la beslag på dagen och hon är en av de få att ha en helt egen dag.
Bondepraktikan förkunnar att den som sov över tiden den 27:e skulle försova sig i minst sju veckor framöver. En betydligt generösare tolkning är att den som försov sig den aktuella dagen skulle utan bekymmer kunna sova gott och länge under kommande sju veckor! Praktikan berättar vidare att regnar det den 27:e och i synnerhet den 28:e skall det regna i sju veckor framöver. (beträffande årets väderlek 2012 kan det tyckas att de sju regniga veckorna kom före Sjusovardagen!) Vidare förkunnar praktikan att det skall regna på Våte Per, den 1 augusti. Det är upp till var och en att bedöma om Bondepraktikans förutsägelser gäller framför SMHI:s prognoser!
Det finns fler aktuella händelser som inträffar i slutet av juli månad. Den 23 börjar rötmånaden som håller i sig till den 23 augusti. Då gäller det att hålla maten väl kyld och vissa matvaror är olämpliga att inhandla och hantera denna tid. Då bananflugorna börjar svärma är det tid för matvaran att transporteras i plastförpackning till soptunnan.
Se artikel den 19 juli där ”Balder” skaldar om fruntimmersveckan.

Top