MUSIKALISKA TONER I VITTSJÖ SKOG UNDER NÄRA ETT HALVT DYGN

VITTSJÖ. De nära 80 musikanterna i årets Spelmansstämma i Vittsjö Skog kom med bil eller husbil för att delta i årets höjd- och musikträff för alla melodiglada människor. Det var 1999 som Spelmansstämman startade i Vittsjö Skog men flyttade efter något år till Raka Spåret. I år återbördades träffen med återseendets glädje till Vittsjö Skog.

Idégivare och konferencier till träffarna är musikern Malin Bengtsson som åter hade lyckats med en gemytlig och kamratlig träff där yngre, medelålders och grånande hjässor samlades till tonernas eftermiddag. I salongen trängdes spelmännen med sina instrument och knappast ens någon ståplats var ledig.

Musikern Marie Bengtsson

I foajén fanns ganska snart en grupp som hade lite mer utrymme medan matsalen var i det närmaste fullsatt av musikälskande besökare.
Givetvis var det övervägande dragspel i olika modeller och utförande som vara i majoritet. Till storleken bland de mindre spelen fanns Manfred Schult från Bromölla som hanterade ett Durspel men han kallade det även för Magdeburgspel med olika tonläge vid drag eller tryck! Allspelet inleddes med Gånglåt från Skärsjödal följd av Spiskroksvalsen och avslutningen skedde med Helsingborgspolkan. Efterhand steg värmen i lokalen men de som fanns närmast ett dragspel fick extra luftväxling från spelets luftutsläpp.

Äke B Nilsson från Ängelholm njöt av att spela på sin Gibbson mandolin

Det var en uppknäppt stämning i lokalen vilket bevisades av att ingen av spelande herrarna hade någon slips utan skjortan var mer eller mindre uppknäppt.

Det fanns även huvudbonader med mer eller färre utmärkelser i spelets hantering.
Visst fanns det lokala förmågor, främst familjen Bengtsson samt oldboys Gunnar Olofsson och dessutom några i förskingringen som återkom till sitt ursprung. Ebbe Karlsson från Bjärnum, tidigare kapellmästare för orkestern Tonic fanns på plats till en början utan dragspel. Även långväga gäster från Borås och Göteborg fanns bland de spelglada. Efter allspelen började välsjungande Arne Lindeberg låta sin stämma ljuda och spridda stämmor följde med i sporadiska allsången!
Under eftermiddagen möttes besökarna av joddlande jäntor som lät sina stämmor ljuda över gott och väl hela foajén. I salongen fortsatte Arne Lindeberg som musik- och allsångsledare med kända visor och sådana visor som kanske blir kända? Till en början var det inget gehör för ”Grönmålade båten” men efterhand hade de flesta lärt melodin och lät sina instrument ljuda. Däremot kunde alla klämma in tangenterna på Kostervalsen antingen det var dragspel, fiol, gitarr eller munspel.
Anita Henriksson från Lund visade sin talang både som musiker, solist och allsångsledare. Hela byggnaden ljöd av olika sorters musik där musikanterna bildade större eller mindre grupper där de utövade sina musikaliska intressen. Klockan 18 var det måltidsuppehåll som pågick i nära en timme för dem som kunde slita sig från sina instrument. Konserterna pågick till sena timmen innan musikerna körde hemåt i sina bilar, sov över i husbil eller hade hyrt in sig på ett rum i Vittsjö skog.
Detta arrangemang var åter ett lyft för Vittsjö som på nytt har hamnat på musikaliska kartan. Planeringen för nästa års Spelmansstämma är redan igång!

Top