Thimanssons i Bjärnum blickar framåt

BJÄRNUM. Idag tisdag är det sista dagen som produktionen är igång vid Thimanssons Chark i Bjärnum. Företaget kommer att lämna orten och från vecka 41 gå samman med Kristianssons Chark AB. De båda företagen bildar det nya företaget Snapphane Chark AB.


Jörgen Thimansson, Kajsa Andersson Thimansson och Roger Rosander ser fram emot de nya möjligheterna

Det är naturligtvis med vemod som vi nu lämnar Bjärnum säger Jörgen  Thomansson. Vi har ju funnits i byn sedan 1940-talet. Men genom sammanslagningen ser vi förutsättningar att kunna öka vårt sortiment, samtidigt som vi också har möjligheter att öka vårt kundområde. Redan idag är Thimanssons produkter efterfrågade inom ett stort område.

Thimanssons Chark går alltså samman med Kristianssons Chark AB och bildar det nya företaget Snapphane Chark AB.

Verksamheten kommer om två veckor starta upp i nybyggda lokaler på industriområdet Röinge i Hässleholm. Fredagen den 12 oktober är det dags för invigning av de nya lokalerna, då kommer de fyra delägarna med bland annat Jörgen och Roger välkomna allmänheten till visning av de nya lokalerna på Röinge.

Sammanslagningen skapar nya arbetstillfällen. Jörgen berättar att de nya förutsättningarna skapar fler arbetstillfällen varför man just nu är igång med att rekrytera. Vi räknar med att redan inför startskedet behöva anställa 3- 4 nya. Vi har redan fått in en hel del intressanta namn, så det ser riktigt bra ut, säger Jörgen.

Thimanssons i Bjärnum och Vittsjö.
Många, både i Bjärnum och Vittsjö, minns säkert Thimanssons.
Redan på 30-talet drog Oskar Thimansson igång ett slakteri tillsammans med sin bror. Han tog själv över verksamheten efter några år.

Oskar Thimansson i butiken på Järnvägsgatan i Bjärnum

Lokalerna som slakteriet fanns i låg där brandstationen finns idag. I slutet av 30-talet öppnade Oskar även en charkuteributik i Bjärnum. Den låg vid Järnvägsgatan, där ICA-butiken finns idag. Oskar drev både butiken och slakteriet men behövde nya lokaler till sin produktion och köpte därför tomten vid Hågnarpsvägen, där fabriken finns idag. Allt som producerades såldes även i butiken nere i byn. Verksamheten utökades efter hand och Oskar hade 4-5 anställda, varav 2 var slaktare och övriga arbetade i produktionen.
1969 pensionerade Oskar sig, då tog hans äldsta son Lars-Inge över butiken i Bjärnum. Lars-Inge hade 2 anställda som hjälpte till med både styckning och produktion. 1976 lade Lars-Inge ned butiken i Bjärnum.
Under ett antal år drev Bert-Erik, Oskars yngste son, Timans Livs i Vittsjö. Thimanssons produktion i Bjärnum låg nere en kort tid men i slutet på 70-talet drar Bert-Erik i gång charkuteriproduktionen igen. Det är den verksamheten som idag, i tredje generationen är i full gång.
1977 går Oskar bort och Bert-Erik drev själv sin charkuteriproduktion i liten skala, men behöver hjälp och 1987 går Jörgen, Bert-Eriks äldsta son, in i företaget och dessa två arbetar tillsammans fram till Bert-Eriks bortgång 2009.

I en tidningsintervju för några år sedan berättar Bert-Erik, att ”en eventuell expansion av Thimanssons Chark överlåter han till sönerna”, den dag de tar över. Detta är vad som just nu håller på att ske.

Vi önskar lycka till.







Top