KYRKAN ÄR TILLGÄNGLIG FÖR ALLA

 

VITTSJÖ. Kyrkan skall vara tillgänglig för alla. Så är det nu även i Vittsjö kyrka fast det var problem för rörelsehindrade ända till 1988. Då blev rampen för rörelsehindrade klar att använda lagom till De äldres fest.

Rampen för rörelsehindrade vid nykyrkans ingång.

Ända sedan kyrktornet byggdes 1828 var det problem för rörelsehindrade, med eller utan rullstol att ta sig in till eller ut från helgedomen. Visserligen kunde det finnas manuella krafter att ta i anspråk för att bära eller lyfta en person uppför alla trappstegen men det var inte alltid dessa resurser fanns att tillgå.

En provisorisk träramp fanns några år men den var knappast byggd för rullstolar!

Långt framskridna planer fanns att ta ett hål på nykyrkans östra sida och anlägga en ramp intill kyrkan. Denna plan stoppades och det blev definitivt stopp sedan landsantikvarien med laglig rätt stoppade företaget då även gamla gravstenar skulle flyttas! Beslutet hade inte förankrats hos någon beslutande!
Den ramp för rörelsehindrade blev alltså klar 1988 och ”invigdes” av församlingens äldsta, 97-åriga Olga Pålsson som tog sig uppför rampen helt utan hjälp. Olga Pålsson blev 106 år gammal.

Top