KUNGLIGHETER OCH ANNAT PATRASK.

VITTSJÖ. Det var varken kungligheter eller patrask närvarande när Gunnel Götesdotter på torsdagskvällen välkomnade oss i Vittsjö Bibliotek. Det var rubriken på Gunnels föredrag. I publiken fanns mest snapphanar med sällskap. De fyllde salen. Ett drygt femtiotal var det säkert. Vi hade försports att man skulle varva föredraget med passande musik av Staffan Örneskans. Så skedde också. Staffan spelade på sin klarinett flera välkända melodier och avslutade med en riktig höjdare av Sidney Bechet. Namnet på låten har jag tyvärr glömt, men tack ändå.

 

Gunnel i berättartagen.

Gunnels pappa hette Göte. Då är namnet Götesdotter helt naturligt. Att det numera finns ännu ett namn är tack vare en tämligen sen förälskelse i en charmig präst. Det resulterade i äktenskap. Men hon hade kunnat göra ännu ett tillägg i namnfloran.  Årets kulturpristagare har nämligen anor med härstamning från en konung av det pilskare slaget. Han hette Karl XV. Hans son, utanför rullorna, var nämligen Gunnels Gammelmorfar. Prins Bertil och greve Lennart av Mainau var trevliga kungligheter att intervjua. Därmed har vi klarat av avdelningen kungligheter.
Årets kulturpristagare har verkligen hunnit med mycket i sitt omväxlande liv både vad det gäller upplevelser och möten med människor. Det är från detta hon hämtar allt sitt underlag för sin spännande skildring av ett yrkesliv. Den skånska gräbban är mer än konstnär. Hon är även modetecknare, skribent och journalist. Det har resulterat i nio böcker. Sådana jobb kräver att man träffar mycket människor. Gunnel har också intervjuat en lång rad celebriteter. Kung Hussein av Jordanien, Sofia Loren, Anita Ekberg är bara exempel på storheterna. Då gäller det att var flitig. Det höll också på att bli en riktig volta vid mötet med John Travolta. Som tur är blev det bara en mycket kraftig chokladförgiftning. Den drabbade Gunnel själv. Hon fick upp all den goda chokladen hon hade glömt att bjuda Travolta på. Så har vi klarat av patrasket också.

Kvällens berättare avslutade en trevlig skildring med att säga: ”Varför nämnde jag aldrig mitt släktskap med de kungliga?” Nu är det gjort. Claes Ruderstam tackade Gunnel och Staffan och inbjöd till kaffeförtäring. Nästa aktivitet på Biblioteket blir när vi får besök av vår tidigare ärkebiskop K-G. Hammar.

Bibliotekets Vänner, Wittsjö Hembygdsförening och Kulturförvaltningen stod för arrangemanget. Inträdet var fritt och kaffet serverades till ett frivilligpris.

Top