Idag firas FN-dagen världen över

FN-dagen har firats sedan 1948, och påbjuds av FN:s Resolution från 31 oktober 1947. Den 6 december 1971 rekommenderades i en annan resolution att dagen skulle bli en helgdag i samtliga medlemsländer.

I Sverige är FN-dagen en temadag som firas 24 oktober till minne av att FN-stadgan trädde i kraft just den dagen. Detta efter att de fem permanenta medlemsstaterna i FN:s säkerhetsråd och en majoritet av medlemstaterna hade ratificerade FN-stadgan. Högtidsdagen instiftades för att främja syftena, målsättningarna och resultaten som FN står för internationellt.

I FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna finns bland annat att läsa;
"Alla människor äro födda fria och lika i värde och rättigheter. De äro utrustade med förnuft och samvete och böra handla gentemot varandra i en anda av broderskap."
"Envar är berättigad till alla de fri- och rättigheter, som uttalas i denna förklaring utan åtskillnad av något slag, såsom ras, hudfärg, kön, språk, religion, politisk eller annan uppfattning, nationellt eller socialt ursprung, egendom, börd eller ställning i övrigt.
Ingen åtskillnad må vidare göras på grund av den politiska, juridiska eller internationella ställning, som intages av det land eller område, till vilket en person hör, vare sig detta land eller område är oberoende, står under förvaltarskap, är icke- självstyrande eller är underkastat någon annan begränsning av sin suveränitet."

Top