FÖRSAMLINGSHEMMET ÖPPET FÖR ALLA

VITTSJÖ. Först var det sparbankshus, sen blev det en föregångare till medborgarhus och slutstationen blev ett församlingshem, Vittsjö församlingshem strax intill kyrkan. I byggnaden som i år har 120 år innehållsrika år bakom sig har funnits många skilda aktiviteter från sparbankslokal till lokal för utdelning av ransoneringskort till nuvarande församlingshem/samlingslokal.

Vittsjö församlingshem som utnyttjas flitigt för olika ändamål.

Sparbanken som bildades år 1867 hade ingen egen lokal med expeditionstider och ingen plats att förvara kassakistan. År 1891 kom tillfället då en tomt på 1 400 kvadratmeter befanns ledig intill kyrkan. Ägare var Elsa Andersson (Bagarmoran) som hade caférörelse i Gammelgården och hon sålde tomten för 500 kronor och byns mest anlitade snickare, Petter Stensson fick uppdraget att bygga sparbankslokalen med lägenhet till vaktmästaren. Sparbanken kunde flytta in i egen fastighet med kassavalv. Det är i år 120 år sedan.

Då sparbankshuset var färdigt började också kommunalstämmorna att ha sina plenum där fram till 1957. Den aktiva föreläsningsföreningen hade sina samlingar där. Där fanns konfirmandundervisning och kommunala nämnder hade sina sammanträden där. Under Andra världskrigets dagar hade kristidsnämnden sin expedition där. Äldre människor minns den myndige, gemytlige och kraftfulle Sjunne Svensson som med sin cigarr i mungipan delade ut ransoneringskort till befolkningen. Då fanns ingången mitt på huset med förstuga vid Kyrkovägen. Vaktmästarbostaden fanns utmed Hårsjövägen. Det är i år 55 år sedan.
Samma år, 1957 köpte Vittsjö församling det gamla sparbankshuset och den gamla kommunalsalen började används som församlingshem men det återstod mycket arbete innan lokalerna blev färdiga för sitt ändamål att bli församlingssal. Vaktmästarbostaden försvann då bättre utrymmen behövdes för den framtida verksamheten
En tillbyggnad skedde år 1961 och nästa tillbyggnad skedde 1975 denna gång för en summa av 250 000 kronor och stort sett är fastigheten i samma utförande som för drygt 35 år sen. I samband med denna invigning skänkte Elsa och Malte Nilsson ett golvur som har sin plats i samlingssalen. I dag är det en tämligen omfattande verksamhet i församlingshemmet med barnverksamhet, gudstjänster, andra samlingar och sammanträden. Församlingshemmet används ofta vid minnesstunder efter begravningar. Åtkomligheten är god då det finns ramp för rörelsehindrade.

Top